Sport

„Köszönöm azoknak, akik nem hittek bennem” – hat év után nyert ismét amerikai a US Openen

Clive Brunskill / Getty Images / AFP
Clive Brunskill / Getty Images / AFP
A hazai közönség előtt szereplő Coco Gauff nyerte meg a női egyest az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte a fehérorosz Arina Szabalenkát, és megszerezte első Grand Slam-trófeáját.

A hétfőtől világelső fehérorosz játékos 23/2-es mérleggel büszkélkedhetett az idei Grand Slam-tornákon, New Yorkban pedig a fináléig mindössze egyetlen szettet veszített, az elődöntőben kapott egy 6:0-t Madison Keystől. A 25 éves Szabalenka ütőerejét jól szemlélteti, hogy a fináléig 32 ászt szervált a US Openen, ahol az előző két évben az elődöntő jelentette számára a végállomást.

A mindössze 19 éves Gauff sorozatban 11 győztes meccsnél tartott, és utóbbi 18 összecsapásából csak egyet vesztett el. A US Open előtt ugyanis megnyerte a washingtoni felvezető versenyt, illetve korábban Cincinnatiben sem talált legyőzőre. A Grand Slameken az eddigi legjobb eredménye a tavalyi Roland Garros-döntő volt.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, eddigi öt találkozójukból Gauff hármat megnyert – igaz, legutóbb Indian Wellsben az Australian Open-címvédő fehérorosz bizonyult jobbnak márciusban.

A hatodik csatában a megilletődöttnek tűnő floridai tinédzser 0:2-ről még kiegyenlített, ám ezután a mindenhonnan teljes erőből ütő Szabalenka akarata érvényesült, aki 40 perc elteltével szettelőnyben volt. A folytatásban mindkettejük játéka visszaesett, egymás hibáiból éltek, és mivel a leendő világelső rontott többet – már 30 ki nem kényszerített hibánál tartott –, Gauff 4:1-re elhúzott, majd 1 óra 25 perc után kiegyenlített, írta tudósításában az MTI.

Az utolsó felvonásban a több mint 23 ezer ember által támogatott amerikai stabilizálta a játékát, fokozatosan átvette az irányítást, és dupla brékelőnybe került (4:0). Szabalenka 4:1-nél ápolást kért a combjára, egy bréket ledolgozott, de fordítani már nem tudott. A fordulatos találkozó 2 óra 3 percig tartott.

„Köszönöm azoknak, akik nem hittek bennem. Egy hónappal ezelőtt Cincinnatiben nyertem, az emberek azt mondták, hogy most kellene abbahagyom. Két héttel ezelőtt győztem a washingtoni Masters-tornán, akkor is lenéztek. Most itt vagyok ezzel a trófeával.

Akik azt hitték, hogy eloltják a tüzemet, inkább gázt adtak hozzá

– nyilatkozta a győztes.

Gauff a győzelmével egy hatéves rossz szériát szakított meg: legutóbb 2017-ben, Sloane Stephens révén született hazai siker egyesben. A férfiaknál ez a statisztika még rosszabb, hiszen 20 éve győzött amerikai, még 2003-ban Andy Roddick.

US Open, női döntő

Coco Gauff (amerikai, 6.) – Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.) 2:6, 6:3, 6:2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik