Sport

Djokovic a döntőben, de nem az lesz az ellenfele, akire mindenki számított

Frey / TPN / Getty Images
Frey / TPN / Getty Images
Novak Djokovic és Danyiil Medvegyev játssza a férfi egyes döntőjét az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

A szerbek 36 éves, 23-szoros Grand Slam-győztese, aki a tornát követően újra világelső lesz, a világranglistán 47. amerikai Ben Sheltont verte pénteken három szettben, 2 óra 42 perc alatt. A 20 éves hazai játékos, aki Michael Chang 1992-es szereplése óta a legfiatalabb amerikai elődöntőse volt a New York-i tornának, csak a harmadik, rövidítéssel zárult játszmában tudta megnehezíteni rutinos riválisa dolgát. A szerb így az első, aki az Open-érában egynél több Grand Slamen is bejutott legalább tízszer a döntőbe.

A háromszoros US Open-győztes (2011, 2015, 2018) Novak Djokovicra a fináléban az első helyen kiemelt, címvédő spanyol Carlos Alcarazt búcsúztató Danyiil Medvegyev vár.

A harmadikként rangsorolt orosz négy szettben bizonyult jobbnak a magas színvonalú csatában, és ezzel harmadszor jutott a fináléba a US Openen. Az első szettben sok hibára késztette Alcarazt, aki aztán a harmadik játszmát meg tudta csípni, de a negyedikben 2-3-nál elveszítette az adogatását, ez pedig döntőnek bizonyult. A spanyol nem adta könnyen magát, Medvegyev csak a negyedik bréklabdáját tudta értékesíteni.

Carlos Alcaraznak komoly spanyol szurkolótábora volt a mérkőzésen, akik a jelek szerint felidegesítették Medvegyevet.

Volt vagy ezer spanyol szurkoló, akik aztán sikítani kezdtek az első és a második szervák között, ami igazán nem volt szép. Elég kétségbeesettnek tűntek, örülök, hogy nem jött be a húzásuk. Most már mehetnek aludni

– mondta a pályán Medvegyev.

A vasárnapi döntő visszavágást kínál majd Djokovic számára, eddig ugyanis mindössze egyszer találkozott Medvegyevvel New Yorkban, a 2021-es fináléban kikapott tőle – ez az orosz eddigi egyetlen GS-trófeája –, az egyben azt is jelentette, hogy nem sikerült egy naptári éven belül megnyernie mind a négy Grand Slam-tornát.

Egyébként Alcaraz kiesésével folytatódik a US Open-átok, 2008 óta ugyanis egyetlen férfijátékosnak sem sikerült megvédenie a címét New Yorkban.

A Grand Slamek között ez jelenleg a leghosszabb ilyen sorozat. 2004 és 2008 között minden évben Roger Federer győzött, az azóta eltelt időszakban viszont összesen kilenc játékos nyerte meg a US Open férfiversenyét.

US Open, elődöntők

Medvegyev (orosz, 3.)-Alcaraz (spanyol, 1.) 7-6 (7-3), 6-1, 3-6, 6-3
Djokovic (szerb, 2.)-Shelton (amerikai) 6-3, 6-2, 7-6 (7-4)

Kapcsolódó
A Budapesten vb-aranyat nyert atléta 24 éves világcsúcsot döntött meg
Jakob Ingebrigtsen világcsúccsal nyerte a 2000 méteres síkfutást az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli állomásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik