Sport

Váratlan pofonból kéne talpra állnia a Győrnek – három magyar csapattal rajtol a BL

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Három magyar csapat,

  • a legutóbb döntős Ferencváros,
  • az elmúlt szezonban harmadik Győr,
  • valamint a nagy visszatérő Debrecen részvételével rajtol a csoportkör szombaton a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

A magyarok mellett a dánoknak is három csapatuk van a BL-ben: az Európa Liga-címvédő Ikast, az Esbjerg és az Odense. Utóbbi kettő jó eséllyel harcban lehet a budapesti négyes döntőért, az Esbjerg a legutóbbi két kiírásban negyedik lett, az Odensét pedig a nyártól Ole Gustav Gjekstad irányítja, a norvég tréner sorozatban három sikerig vezette a Vipers Kristiansandot, írja az MTI.

A címvédő norvég csapat ezúttal is az esélyesek közé tartozik, az egyik internetes fogadóiroda szerint a Győr a legnagyobb favorit, diadala 2,5-szeres pénzt fizetne. A CSM Bucuresti 4,5-szeres, a Vipers győzelme ötszörös szorzót kínál, az Esbjergé hatszoros, az Odenséé pedig hétszeres. A Ferencváros trófeaszerzése a feltett összeg 31-szeresét fizetné.

A magyar csapatok felemás előjelekkel készültek a BL-rajtra:

míg a Ferencváros és a Debrecen magabiztosan nyert szerdán a bajnokságban, addig a Győr meglepő vereséget szenvedett Mosonmagyaróváron.

A Fradi a Vipers és az Ikast révén két európai kupacímvédővel szerepel együtt, és a B csoportba került a Korsós Dorinát soraiban tudó Rapid Bucuresti is. Az FTC szombaton 16 órától az Érd Arénában a francia Metz együttesét fogadja, amelyet tavasszal a negyeddöntőben búcsúztatott.

fradi.hu

A szintén francia Brest Bretagne otthonában vasárnap rajtoló Győr és az IK Sävehoffal szombaton kezdő Debrecen az A csoportban kapott helyet, akárcsak a Szikora Melindát és Faluvégi Dorottyát foglalkoztató német bajnok Bietigheim, valamint Háfra Noémi csapata, a Buducnost Podgorica is. A válogatott balátlövő – akit a Győr adott kölcsön a montenegrói alakulathoz – tavaly októberben súlyos térdsérülést szenvedett, de az M1 aktuális csatornán elmondta, egy ideje már a csapattal készül, és szinte százszázalékos edzésmunkát végez, de folytatja azt az erőnléti munkát, amit a nyári felkészülés és a rehabilitáció alatt végzett.

Hozzátette, azon dolgozik, hogy minél jobban beépüljön a csapatba. A beilleszkedése gyorsan és jól sikerült, a pályán is egyre inkább összeszoknak, ráadásul közel áll hozzá a Buducnost játékstílusa és taktikája. Valószínűleg ott lesz a meccskeretben vasárnap a Bietigheim ellen, és majd a szakmai stáb eldönti, pályára léphet-e.

A DVSC harmadszor szerepel a főtáblán: 1989-ben az elődöntőig jutott a BEK-ben, 2010-ben pedig csoportkörös volt a BL-ben. A válogatott irányító Vámos Petra az MTI-nek korábban úgy fogalmazott: a BL-szereplés óriási lépés lehet minden játékos karrierjében, illetve a klub számára is, hiszen az teljesen más világ, és hétről hétre a világ legjobbjaival találkoznak majd, ennek szerinte rengeteg pozitív hozadéka lesz a jövőben.

Fontos, hogy megfelelő állapotban legyünk. A Győr és a Ferencváros több variációs lehetőséggel rendelkezik, és a bajnoki meccseket kicsit könnyebben hozza le, mint mi. Számunkra nagyon fontos lesz, hogy a kulcsjátékosaink megfelelően regenerálódjanak, és ne nehezítsék sérülések a dolgunkat

– nyilatkozta.

Szilágyi Zoltán vezetőedző a felkészülés kapcsán elárulta: menetrendjük annyiban módosult a BL-szereplés hírére, hogy eggyel több erőfejlesztő edzésük lett és eggyel kevesebb labdás gyakorlásuk, hiszen nagyon fontos lesz fizikálisan olyan szintre kerülni, amit a BL igényel. A sorozat ideje alatt kevesebbet kell majd edzeniük, akkor a regenerálódásnak lesz nagy szerepe, folyamatosan figyelniük kell majd a játékosok állapotát, frissességét, és minél jobban rotálni, hogy bírják a heti két meccset.

Fontos lehet a DVSC számára a válogatott átlövő Hornyák Dóra térdműtét utáni visszatérése, ez október közepére várható, és Szilágyi várakozásai szerint komoly lendületet adhat majd együttesének.

Rekordszámú meccs a tévében

Mivel a női mezőnyben található három klub mellett Magyarország a Veszprém és a Szeged révén a férfi BL-ben is képviselteti magát, ez azt is jelenti, hogy 68 magyar érdekeltségű csoportmérkőzés lesz a szezonban, ezek mindegyikét közvetíti a Sport1 a következő hónapokban. A csatorna közleménye szerint ehhez jöhetnek még hozzá a tavaszi derbik az egyenes kieséses szakaszból.

A mérkőzéseket minden esetben szombaton és vasárnap játsszák. A november végén rajtoló dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtti utolsó fordulót november 19-én játsszák, a folytatásban pedig először január 6-án lépnek pályára a csapatok. A csoportok első hat helyezettje jut tovább, az első kettő közvetlenül a negyeddöntőbe, a 3-6. helyezettek pedig a rájátszás első körébe. Az utolsó két helyen zárók számára lezárul az európai kupaidény.

A négyes döntőt június 1-2-án rendezik a budapesti MVM Dome-ban.

A csoportok:

A csoport: Győri Audi ETO KC, DVSC Schaeffler, Brest Bretagne (francia), Odense HB (dán), CSM Bucuresti (román), SG BBM Bietigheim (német), Buducnost Podgorica (montenegrói), IK Sävehof (svéd)

B csoport: FTC-Rail Cargo Hungaria, Vipers Kristiansand (norvég), Metz HB (francia), Team Esbjerg (dán), Rapid Bucuresti (román), MKS Zaglebie Lubin (lengyel), Krim Mercator Ljubljana (szlovén), Ikast HB (dán)

Kapcsolódó
„A földön kell maradnunk, mert nálunk nincsenek sztárok” – a csapategység és a hit hozta meg a Mosonmagyaróvár kézibravúrját a Győr ellen
A győriek ezt megelőzően – a Ferencvároson kívül – 2020 januárjában kaptak ki magyar csapattól, amikor Siófokon veszítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik