Sport

Martinek János déja vu érzése rosszat jelent

„Vegyes érzelmek kavarognak bennem, amelyek hasonlítanak ahhoz, amit a legutóbbi, Bath-ban rendezett olimpiai kvalifikációs verseny, a 2019-es Európa-bajnokság után éreztem. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a lovaglással kapcsolatban déja vu érzésem van, megint az angol lovak okoztak nekünk problémát” – vélekedett Martinek János szövetségi kapitány a hétfőn véget ért bath-i olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság tapasztalatait az MTI-nek összegezve. Angliában nem csak a magyarok szerepeltek a vártnál gyengébben a lovaspályán, a három váltó negyvenhét lovaglásából például csupán kettő lett hibátlan, az egyéni versenyen pedig egy sem

Martinek arról is beszélt, hogy bár nem sikerült elérni az előzetesen megfogalmazott célt, hogy minden számban harcban legyenek a magyar versenyzők az éremért, jó lovaglással Demeter Bencének lett volna esélye rá.

„Bencének vívásban nagyon kijött a lépés, az élen állt, de a lovaglással elszállt minden reménye. Gulyás Michelle is az első hatban végezhetett volna, ha nem zárják ki a lovaspályán. Bőhm Csaba a döntőben megnyerte a kombinált számot, és ezzel nagyot javított a lovaglás utáni helyzetén, hetedik helyével a legjobb magyar lett. Az ifjúsági korú Bauer Blanka sajnos a fináléban nem tudta megismételni az elődöntőben mutatott remek kombinált eredményét. A döntőbe nem jutott be a tavalyi év meglepetés Európa-bajnoka, Bereczki Richárd, aki azóta nem sokat mutatott, valamint Guzi Blanka, akiben fizikálisan benne van a lehetőség, de mentálisan erősödnie kell”.

Gulyás Michelle és Bőhm Csaba révén két olimpiai kvótánk már van, mindkét öttusázó július 1-jén Krakkóban, az Európa Játékokon szerzett részvételi jogot a párizsi játékokra. Az olimpián egy országból nemenként két öttusázó nevezhető, így ha valahol több kvóta jönnne össze, az adott szövetség dönt, hogy kit indít.

A bath-i vb-n a magyarok egy ezüsttel és egy bronzzal az ötödik helyen végeztek az éremtáblán. Második lett a Regős Gergely, Szép Balázs páros férfi váltóban, illetve harmadikként zárt a Bauer Blanka, Gulyás Michelle, Barta Luca összeállítású női csapat. Egyéniben a hetedikként záró Bőhm Csaba érte el a legjobb magyar helyezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik