Sport

Pigniczki Fanni 16. hellyel zárt, történelmi német söprés az rg-vb-n

JOSE JORDAN / AFP
JOSE JORDAN / AFP
Pigniczki Fanni a 16. helyen végzett a valenciai olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokság egyéni összetett döntőjében, melyet a német Darja Varfolomeev nyert meg az olasz Sofia Raffaeli és az izraeli Daria Atamanov előtt. A magyar küldöttség egy bronzérmet, egy hatodik helyet és egy olimpiai kvótát ünnepelhetett az igen jól sikerült vb-n, s készülhet a párizsi játékokra.

A világ legőrültebb közönsége továbbra is elképesztően szórakoztató: csütörtökön több százan vonatoztak a spanyolok olimpiai kvalifikációja után az előcsarnokban, azt kántálva, hogy mennek Párizsba (az étterem ajtaja betört, amikor elmentek ezt közölni a hazai tornászokkal is); pénteken egy aggodalmasan vizsgálódó szerelőcsapat megnézte, hogy mit kell az ideiglenes lelátókon összeszerelni, amit a drukkerek szétkaptak, az okosórák továbbra is halláskárosodás esélyére figyelmeztetnek, a cseh csapat meg pénteken kiment a szőnyegről és gyakorlat-újrakezdést kért, mert nem hallotta a zenéjét. Erre hatezren elkezdtek pisszegni, és megcsinálhatták halotti csendben.

Szóval a közönség mindenkit elszórakoztat, a kedvencek pedig a rajongás minden jelével szembesülnek. A legnagyobb tisztelet jele, ha egy tornász bece- vagy harci nevet kap a spanyol szurkolóktól, mert ez kizárólag azoknak jár, akiket nagyon szeretnek és akiknek elismerik a versenyzői tudását.

Így lett a spanyoloknál Pigniczki Fanni La Croquetera vagy La Reina Croquetera.

A kifejezés arra céloz, hogy a magyar tornásznő sokat dolgozik szőnyegközelben, és ahogy közben gurul, az a spanyol szurkolókat arra emlékeztette, ahogy a krokettet görgetni kell készítés közben – a gurulva nevetést is így hívják, és a mozdulat tornaszlengbeli neve is ez. Az asszociáció eredményeképp ráragadt az MTK versenyzőjére a becenév, és mivel nagyon jól teljesít, megkapta a „királynő” kiegészítést is hozzá. Amikor pedig a szőnyegen van, akkor eljön a „croqueta” ideje.

 

A szerdán karikával világbajnoki bronzérmet, csütörtökön olimpiai kvalifikációt, szalaggal pedig hatodik helyet szerző Pigniczki ugyanúgy nyitott, mint az első estén: karikával, legelsőként a mezőnyből, és olyannyira jól, hogy vezette a B-csoportot az első rotáció után; erős labdagyakorlatát követően pedig a második rotációban is megőrizte vezető helyét. Csak a harmadikban adta át azt, egy kisebb buzogányejtés után, és a szalaggyakorlatba is hiba csúszott: ez összességében 16. helyet eredményezett. Ez volt az MTK versenyzőjének negyedik összetett világbajnoki döntője – rövid pihenő után jöhetnek az őszi versenyek (legfontosabb ezek közül a minden évben Japánban megrendezett klubvilágbajnokság), az egyetemi szemeszter, és persze már Párizs lesz a fókuszban.

„Az elején igen jól kezdtem karikával és labdával, aztán buzogánnyal már becsúszott hiba, szalaggal pedig egy nagyobb is, így a mai teljesítményemmel nem vagyok elégedett. Sokkal lazábbnak és felszabadultabbnak éreztem magam, mint a kvalifikációban, a hibák nem ebből jöttek, hanem kizökkentem a ritmusból. Sokat segített az, hogy tudtunk egy napot pihenni, pláne, hogy az olimpiai kvalifikáció megszerzése után nagyon nehezen tudtam elaludni. Összességében nem lehetünk szomorúak, hiszen amiért jöttünk, azt teljesítettük, sőt, még többet is elértünk annál, amit reméltünk. A hibákból tanulunk, és megyünk tovább Párizsig” – nyilatkozta a vegyes zónában a magyar bajnoknő.

A legjobbakat tömörítő A-csoport felejthetetlen hangulatban óriási show-t hozott: a korábban mind a négy szerenkénti finálét bezsebelő német Darja Varfolomeev hihetetlen koncentrációja az összetett döntőben is kitartott, így legyőzte a harmadik rotációban hibázó címvédő olasz Sofia Raffaelit, a bronzérem a hosszú sérülés után visszatérő izraeli Daria Atamanové lett.

JOSE JORDAN / AFP

Varfolomeev a német ritmikus gimnasztika második világbajnoka egyéni összetettben – az első Carmen Rischer volt Madridban, 1975-ben, a keleti blokk által bojkottált vb-n –, és ő az első a sportág királynőjének számító orosz Jevgenyija Kanajeva 2011-es bravúrja óta, aki mind az öt egyéni aranyérmet meg tudta nyerni ugyanazon a világbajnokságon. Egymaga annyi aranyérmet nyert Valenciában, mint amennyit a valaha látott legjobb (nyugat)német szerepléskor regisztrálhattak a sporthistóriások.

A ritmikus gimnasztika 2023-as idényének fő eseménye vasárnap a kéziszercsapatok döntőivel zárul – az összetett versenyben a 16. helyet megszerző magyar válogatott ezekben nem lesz érintett. Valencia a magyar rg-történet egyik legfényesebb fejezete így is: Pigniczki Fanni bronzérme 50 éve a legjobb, világbajnokságon elért eredmény, megvan az olimpiai kvóta, s lehet készülni Párizsra.

Ahogy az első számú magyar rg-s mondta, ez még annál is több, amiben reménykedni lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik