A következő élő közvetítés része Lyles lett a sprinterkirály, drámai forgatókönyv után dőlt el az arany női gerelyhajításban és hármasugrásban

Kanada a magyar atlétika sikerszámában robbantott a vébén

Váratlan dolog történt a budapesti atlétikai világbajnokságon: Kanada kisajátította magának a kalapácsvetők versenyét. A férfianál, ahol Halász Bence bronzérmes lett, Ethan Kaztberg győzött, majd csütörtökön este hozzá csatlakozott Camryn Rogers.

A legmeglepőbb az volt, hogy mennyire kiemelkedtek a mezőnyből, Katzbergnek két, Rogersnek négy olyan dobása volt, ami önmagában aranyat ért volna.

Ben Stansall / AFP

Kanada a budapesti előtt összesen 40 érmet szerzett az 1983 óta megrendezett atlétikai világbajnokságokon, ám ezek közül csak három született dobószámban, és egy arany sem volt köztük. Korábban a dobogó második és harmadik helyére állhatott fel a súlylökő Dylan Armstrong, illetve a most taroló Rogers tavaly, Eugene-ben már a második volt.

Dylan Armstrong a mostani eredmények mögött is ott van, ő Katzberg edzője, de a szovjet színekben 1972-ben olimpiai bajnok Anatolij Bondarcsuk is segít a kanadai felkészítésében.

Armstrong és Bondarcsuk nemcsak az edzőim, a mentoraim is. Egészen elképesztő tudással rendelkeznek ők ketten. Tanácsokat adnak, közben pedig fizikálisan is tökéletesen felkészítettek a világbajnokságra, ez az egyveleg pedig működött

– mondta az augusztus 20-i világbajnoki győzelme után Katzberg.

Wang Lili / XINHUA / AFP

„Nem is olyan rég még a sprintereinkről, a gyorsasági számokról szólt minden. A legutóbbi Nemzetközösségi Játékokra pedig már hat dobóatlétát vittünk ki magunkkal” – mondta a CBC-nek a válogatott vezetőedzője, Glenroy Gilbert. Akikre utalt, közülük Katzberg ezüstérmes, Rodgers aranyérmes volt, és első helyen végzett a súlylökő Sarah Mitton, aki szintén indul Budapesten, bár az ő versenye eléggé nyitottnak tűnik (ott lesz a mezőnyben Márton Anita is).

Kanada budapesti diadalait a magyar dobósport akár kihívásnak is tekintheti. Magyarország eddig 15 dobogós helyezést ért el világbajnokságon, ennek több mint fele, nyolc érem kalapácsvetésben jött össze, további három (kettő diszkoszvetés, egy súlylökés) pedig szintén dobószámokban.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik