Sport

15 éve került be a péniszmúzeumba az izlandi kéziválogatott

PHILIPPE HUGUEN / AFP
PHILIPPE HUGUEN / AFP
A 2008-as pekingi olimpián érte el története legnagyobb sikerét az izlandi férfi kézilabda-válogatott, amely napra pontosan 15 éve döntőt játszhatott a nyári játékokon, és ugyan 28-23-ra kikapott Franciaországtól, örökre a legnagyobbak közé emelte magát.

A csapat ugyan a csoportkörből nehezen, két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel jutott tovább, de aztán a negyeddöntőben 32-30-ra verte Lengyelországot, az elődöntőben pedig 36-30-ra Spanyolországot. A fináléban aztán nem volt esélye a története első olimpiáját megnyerő – azóta háromszoros bajnok – franciákkal szemben.

Az ezüstérem azonban szinte arannyal ért fel, mintegy 40 000 ember tolongott Reykjavík utcáin, hogy üdvözölje a játékosokat, amikor hazatértek. A 320 ezres lakosság 85 százaléka a televízióban nézte a döntőt,

míg egy helyi közszolgáltató cég vízhasználati tanulmányából kiderült, hogy az utolsó pillanatokban gyakorlatilag senki sem ment ki a mosdóba, az egész ország visszatartott lélegzettel és veseműködéssel figyelte a történéseket.

„Mindenki tudja, kik vagyunk” – mondta Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány, utalva arra, hogy játékosai és a szakmai stáb azonnal híreségekké váltak.

Olyannyira, hogy a válogatott még egy helyi múzeumba is bejutott: a Húsavík városban működő Péniszmúzeum (Hid Islenzka Redasafn) eredetileg az emlősök péniszét és azokat formázó tárgyakat gyűjti, itt kapott helyet egy szokatlanul vagány szoborcsoportban a kézicsapat is.

A szobor maga egy csomó ezüst péniszből áll (állítólag olimpiai bajnokként aranyszín dukálna), de a művész, Thorgerdur Sigurdardottir elárulta, hogy a mű inkább a képzelet szülötte, semmint a valóságon alapuló alkotás lenne.

Csak tapasztalásból készítettem őket, ennek ellenére elkerülhetetlen, hogy a látogatók nagy része megpróbálja kitalálni, melyik játékoshoz melyik pénisz tartozik

– nyilatkozta.

Amikor rákérdeztek erre Hreidar Gudmundsson kapusnál, akkor zavarában megerősítette, nem volt mintavétel.

„Nem álltunk modellt, ha erre gondolsz. Szerintem ez egy kicsit furcsa, hogy őszinte legyek” – mondta.

Izland azóta csak egyszer szerepelt olimpián, 2012-ben a magyaroktól kapott ki egy örökre emlékezetes, hosszabbításos mérkőzésen. De érmet is mindössze egyszer szerzett, 2010-ben Európa-bajnoki harmadik lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik