Sport

Depresszió, drog, homoszexualitás – kanyargós úton jutott a csúcsra a 100 méter új királynője

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nagy meglepetésre a jamaicai sztárokat legyőzve az amerikai Sha'Carri Richardson 10.65 másodperces világbajnoki csúccsal megnyerte a női 100 méteres síkfutást a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A 23 éves sprinter már évekkel korábban berobbanhatott volna a nemzetközi élvonalba. 2019-ben a louisianai állami egyetem színeiben 10,75 másodpercet futva megdöntötte a 100 méteres rekordot. Két évvel később 10,72 másodperces új egyéni csúcsot futott, ezzel minden idők hatodik leggyorsabb futónője lett.

Kvalifikálta magát a tokiói olimpiára is, miután 10,86-tal megnyerte a válogatót, azonban a kannabisztesztje pozitív lett. Elmondta, nem volt kábítószer-fogyasztó, lelki mélypontra érkezve nyúlt a kannabiszhoz. Richardsont ugyanis a nagymamája és egy nagynénje nevelte fel, ám néhány nappal a válogató előtt egy újságírótól megtudta, hogy biológiai édesanyja meghalt.

Mohos Márton / 24.hu Sha’Carri Richardson élvezte a győzelem minden pillanatát

Egy hónapos eltiltást kapott, de így lemaradt a játékokról.

Depresszióba esett, ekkor jelentette be, hogy meleg, és edzésmunkája is megsínylette a hullámvölgyet, hiszen tavaly a eugene-i atlétikai vébére nem tudta kiharcolni a csapatba kerülést.

Idén már nem volt semmilyen gondja, a szezon elejétől nem csupán a kiemelkedően legjobb amerikai sprinter volt a klasszikus számban, hanem a világon is csak a jamaicai Shericka Jackson bizonyult nála gyorsabbnak.

Az biztos, hogy tudta mindig is, hogyan hívja fel magára a figyelmet: 155 centiméteres magasságát extravaganciával kompenzálta. Gyakran rendkívül hosszú körmökkel és műszempillával jelent meg, és kijelentette, hogy stílusát Szöul háromszoros olimpiai bajnoka, a tragikusan fiatalon meghalt Florence Griffith Joyner ihlette .

A vb-válogatón például parókában futott az elődöntőben, a döntőben pedig a rajt előtt levette, hogy megmutassa új frizuráját.

A tetoválásokkal tarkított fiatal amerikai a döntőben 10.65 másodperces új világbajnoki rekordot repesztett, hét századdal verte a jamaicai Shericka Jacksont (10.72), a harmadik helyen pedig egy másik jamaicai, Shelly-Ann Fraser-Pryce végzett (10.77).

Kapcsolódó
Fraser-Pryce lehagyta Boltot, de a csúcstartó még messze van
A jamaicai világklasszis sprinter a 15- vb-érmét szerezte Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik