Sport

A budapesti atlétikai világbajnokság tíz legnagyobb kérdése

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Augusztus 19-én szombaton kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság. Lesznek ugyan hiányzó sztárok, de világklasszisokból így sem lesz hiány az eseményen, így nagy versenyek és akár világrekordok is várhatnak ránk a következő másfél hétben. Összeszedtük az atlétikai vb tíz legnagyobb kérdését.

Meglesz a magyar atlétika első világbajnoki aranyérme?

Magyarország éremkollekciójából már csak egyetlen érem hiányzik: a szabadtéri világbajnoki arany. A magyar atléták az olimpiák történetében tíz első helyet szereztek, ám a sportolók többsége még azelőtt aratta sikereit, hogy 1983-ban megrendezték volna az első atlétikai vébét. Ezeken tizennégy érem az eddigi termés hét-hét ezüst és bronz eloszlásban.

A közelmúltban Pars Krisztiánnak volt a legnagyobb esélye a vb-címre: London olimpiai bajnokának azonban a világbajnokságon be kellett érnie kétszer is második hellyel. Alighanem a 2013-as második hely fájt neki igazán, Moszkvában ugyanis ő volt a legnagyobb esélyes, de Pawel Fajdekkel nem tudott mit kezdeni. Vébén azóta sem sikerült megverni a lengyelt.

A mostani vb-csapat tagjai közül Márton Anita történelmi fedettpályás vb-címet nyert 2018-ban, Birminghamben. Könnyen lehet, hogy a 34 éves súlylökőnek a mostani lesz az utolsó versenye.

A legnagyobb éremeséllyel a kalapácsvető Halász Bence várhatja a budapesti világbajnokságot, a versenyét ráadásul az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án rendezik.

Robert Ghement / EPA / MTI Halász Bence a eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokság férfi kalapácsvetésének döntőjében 2022. július 16-án.

Látunk világcsúcsot férfi rúdugrásban?

A svéd Armand Duplantis napjaink egyik legnagyobb sztáratlétája, 23 éves, de már mindent megnyert, amit meg lehetett, Tokióban olimpiai bajnok volt, tavaly a eugene-i vébén sem talált legyőzőre, van már vb-aranya fedettpályás világbajnokságról, szabadtéri és fedettpályás Európa-bajnoknak is vallhatja magát és a Gyémánt Ligát is behúzta kétszer.

2020-ban szállította az első szabadtéri világrekordját, majdnem napra pontosan hat évvel Renaud Lavillenie rekorddöntése után. Akkor a 617 centiméter magasra tett lécet vitte át, azóta pedig a legendás Szergej Bubkát idézve mindig csak egy-egy centit javít a csúcsán. Jelenleg 622 centiméternél jár, Budapesten jöhet a 623!

Rojas elrepül 16 méterre?

Minden idők tíz legjobb hármasugró eredményéből hét is a venezuelai Yulimar Rojas nevéhez fűződik, aki természetesen jelenleg is csúcstartó, a 2021-es olimpián 15 méter 67 centiméteres eredménnyel nyert.

Rojas 2017 óta tarol a számban, a már említett tokiói aranya mellett begyűjtött három világbajnoki címet szabadtéren, kettőt pedig fedett pályán (utóbbiból van egy aranya korábbról is).

A venezuelai kapcsán így tényleg az a kérdés, hogy sikerül-e tovább javítania a rekordján, esetleg már most elérnie a 16 méteres álomhatárt. Mert, ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor brutálisan kiemelkedik a mezőnyből: míg ő a karrierje során már 44 alkalommal ugrotta túl a 15 métert, addig a mezőnyből rajta kívül csak ketten. Ők is egyszer-egyszer.

Megdől Usain Bolt rekordja 200 méteren?

Az amerikai Noah Lyles komoly célokkal érkezik Budapestre. A minimum elvárás magával szemben, hogy érmet szerezzen 100 méteren és megnyerje a főszámát, 200-at.

Az álma azonban az, hogy triplázzon, megnyerje a 100-at, a 200-at és a váltóval is csúcsra érjen, a félkörös távon ráadásul Usain Bolt világcsúcsát megdöntve akar aranyérmes lenni.

A jamaicai sztár 2009-ben, a berlini Olimpiai Stadionban repesztett 19.19-es űridőt, amihez a szintén jamaicai Yohan Blake került eddig a legközelebb (19.26, 2011-ben). A háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Lyles eddigi legjobb ideje 12 századdal marad el Bolt rekordjától.

MICHAEL KAPPELER / DDP / ddp images / AFP Usain Bolt 19,19 mp-es új világrekordot állított fel a 2009-es IAAF atlétikai világbajnokságon Berlinben 2009-ben.

Hány magyar jut döntőbe?

Még soha ennyi magyar atléta nem vett részt atlétikai világbajnokságon, a váltók tartalékjaival együtt összesen 63 fős a hazai csapat. Ez csak félig köszönhető annak, hogy mi vagyunk a rendezők, 32-en alanyi jogon vívták ki a szereplési lehetőséget.

2022-ben, Eugene-ben csak két magyar induló volt (a többség az idei vb-t szem előtt tartva beáldozta a tavalyit), míg 2019-ben, Dohában 17 magyarnak szurkolhattunk, akik közül négyen jutottak be a döntőbe, Halász Bence pedig bronzérmet nyert. A négy döntős szereplésre azt megelőzően csak háromszor volt példa (1991-ben, 2001-ben és 2003-ban), és négy éve a Magyar Atlétikai Szövetség korábbi sportigazgatója, Spiriev Attila úgy fogalmazott a 24.hu-nak, hogy

több évtizedes lemaradásban van a magyar atlétika, minden jó eredmény a csoda kategória.

Innen nézve nem meglepő, hogy a hazai szövetség részéről elvárásként egyéni és országos rekordok megdöntését határozták meg célul, az optimista várakozás pedig az, hogy Halász Bence érmet szerez,  mellette pedig összejön három-négy döntős szereplés. Szép csendben jegyezzük meg, hogy a hétpróbázó Krizsán Xénia is odaérhet a háromba.

Láthatunk indiai világbajnokot?

India 28 fős csapattal érkezett Budapestre, közülük Neeraj Choprától várja mindenki a legjobb eredményt. Ami persze nem is meglepő, a gerelyhajító Tokióban olimpiai bajnok volt, a tavalyi vébén a második, miközben a Gyémánt Ligában nem volt nála jobb, azaz minden esélye megvan arra, hogy megnyerje India első világbajnoki címét atlétikában.

Kihívókban persze nem lesz hiány, Jakub Vadljech vezeti idén a világranglistát, a legutóbbi két világbajnokságot Anderson Peters nyerte meg, a német Julian Weber pedig a szám aktuális Európa-bajnoka.

Mi pedig Herczeg Györgynek szoríthatunk, aki az év egyik nagy meglepetéseként a 2019-ben vb-döntős Rivasz-Tóth Norbertet előzte be a hajrában az indulásért. Alighanem titkon tőle reméli a szövetség az egyik döntős szereplést.

Lesz címvédés férfi 100-on?

Amikor Usain Bolt 2015-ben megvédte a címét és összességében harmadszor is megnyerte a 100 méteres síkfutás döntőjét, akkor olyan elit tagja lett, amelynek csak Maurice Green és Carl Lewis volt addig tagja.

Azóta nemhogy három vb-t nem sikerült nyernie senkinek, de címet védeni sem.

2017 világbajnoka, Justin Gatlin visszavonult, ugyanakkor a 2019-ben győztes Christian Coleman, valamint a címvédő Fred Kerley ott lesz a mezőnyben. Nyugodtan rávághatnánk, hogy majd köztük dől el az első hely sorsa, de Noah Lyles is bejelentkezett a világ leggyorsabb embere titulusra, illetve a kenyai Ferdinand Omanyala, valamint a dél-afrikai Akani Simbine is biztató formát mutatott idén.

Ott van még az olimpiai bajnok Marcell Jacobs is, de ő teljes talány, az év nagy részében sérüléssel bajlódott, csak júliusban tért vissza.

Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP Az olasz Jacobs Lamont Marcell fut (2. jobbról a 3 sávban) a férfi 100 méteres síkfutás döntőjében a tokiói Nemzeti Stadionban 2021. augusztus 1-jén. Jacobs 9,80 másodpercet futott, és ezzel megszerezte az aranyérmet.

A női 5000 méter lesz az egyik legjobb verseny?

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, a korábbi középtávfutó Sebastian Coe egy szót ismételgetett, amikor megkérdezték a női 5000 méterrel kapcsolatos várakozásairól:

Minőség.

A távon a tíz legjobb idővel rendelkező atléta közül hat is rajthoz áll Budapesten, a mezőnyben ott van a jelenlegi és az előző világrekorder. Ha egy aranyesélyest kellene mondani, alighanem az aktuális rekordot (14:05.20) júniusban felállító Faith Kipyegon lenne az, de a kenyai méltó kihívója a korábbi csúcstartó Letesenbet Gidey, aki riválisa mögött minden idők harmadik legjobb idejét repesztette a nyár elején.

Szót kell ejteni a holland Sifan Hassanról, aki megnyerte a számot a tokiói olimpián, és ugyan a 2022-es szezonja visszafogottan sikerült, idén áprilisban élete első komoly maratoniján indult, amit nagy meglepetésre meg is nyert, majd júliusban megfutotta élete legjobbját 5000 méteren. A címvédő Gudaf Tsegay, és a táv valaha volt hatodik leggyorsabbja, Beatrice Chebet is nyugodtan az esélyesek között említhető.

Beállítják Szergej Bubka rekordját?

A történelem első hat atlétikai világbajnokságán nem lehetett legyőzni Szergej Bubkát rúdugrásban (erről Bagyula István is tudna mesélni), amivel máig ő a rekorder az egy számban aratott győzelmek tekintetében. Budapesten ugyanakkor ketten is beérhetik:

  • Shelley-Ann Fraser-Price 100 méteren hajt hatodik aranyérmére (bár brutálisan erős lesz a mezőny),
  • míg Pawel Fajdek kalapácsvetésben tűnik verhetetlennek a vébéken, bár a 2021-es olimpián kiderült, őt is el lehet kapni, Tokióban harmadik volt.

Lesz, aki megállítja Jakob Ingebrigtsent?

A 22 éves olimpiai és világbajnok norvég az 1500 koronázott királya, elképesztő formában versenyez az idén, a legutóbbi három alkalommal átlagosan 3:27.94-es idővel győzött – ez olyan időeredmény, amit a történelem során mindössze öten tudtak csak elérni. Júliusban is Európa-rekordot repesztett, azaz kiemelkedő formában van.

HERVIO Jean-Marie / KMSP / AFP Jakob Ingebrigtsen miután megdöntötte a világrekordot a férfi 2 mérföldes távon június 9-én.

Ám pont ő az, aki azt is bizonyította már, ha valaki jó időket fut még nem jelenti azt, hogy a vb-döntőt is megnyerni.

Tavaly is toronymagas esélyesként ment Eugene-be, valamint a fedettpályás atlétikai világbajnokságra is Belgrádba, ám mindkétszer második lett. Azaz a fő számában eddig kettőből kétszer megremegett a világbajnoki döntőben. Vajon megszakad ez a széria?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik