Sport

Papíron doppingvétséget követett el, mégis indulhat a budapesti vébén

Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Bár papíron doppingvétséget követett el, mégis engedélyt kapott a világbajnoki részvételre Tobi Amusan, a 100 méteres gátfutás világbajnoka és világcsúcstartója.

A nigériai atléta három alkalommal is elmulasztotta a doppingellenőrzést, ezért a doppingszabályok értelmében kétéves büntetéssel számolhatott.

„Tiszta atléta vagyok, rendszeresen, talán a szokásosnál is többször tesztelnek. A harmadik elmulasztott ellenőrzésemet követően napokon belül teszteltek” – írta akkor közösségi oldalán a 26 éves futó, és úgy tűnik, ez az indok védhetőnek is bizonyult.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) fegyelmi bizottsága ugyanis azt állapította meg, hogy Amusan mégsem követett el doppingvétséget, ezért az ideiglenes eltiltását azonnali hatállyal feloldották.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy végre magam mögött hagyhatom mindezt, és alig várom, hogy megvédhessem címemet a világbajnokságon a jövő héten” – nyilatkozta Amusan, hozzátéve, hogy elkötelezett a sport tisztasága mellett.

Az atlétika doppingügyeivel és a sportág hitelességével foglalkozó Athletics Integrity Unit (AIU) azonban nem ért egyet a döntéssel, vezetője, Brett Clothier jelezte, hogy csalódott a döntés miatt.

Az AIU részletesen felülvizsgálja az indoklást, mielőtt döntene arról, hogy él-e jogorvoslattal a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál

– áll a szervezet sajtóközleményében.

Amusan a tavalyi eugene-i világbajnokság elődöntőjében 12.12 másodpercre javította 100 gát világcsúcsát, majd a fináléban ugyan 12.06-tal ért célba, de azt a túl erős hátszél miatt nem hitelesítették.

Kapcsolódó
Doppinggyanúba keveredett, lemaradhat a budapesti vb-ről a világcsúcstartó
Bízik benne, hogy számára kedvező döntés születik az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik