Sport

„Mindent kontrolláltam annak ellenére, hogy eszméletlenül izgultam” – olimpiai kvótát szerzett a 21 éves magyar légpisztolyos

A légpisztolyos Fábián Sára Ráhel légpisztolyos negyedik helyen végzett a sportlövő-világbajnokságon, ezzel kvótát szerzett a 2024-es olimpiára.

A 21 éves lövő az alapversenyből 578 körös eredménnyel a hetedik helyen jutott be a döntőbe, amivel utóbb kiderült, már önmagában indulási jogot szerzett. A görög Anna Korakaki és a német Doreen Vennekamp ugyanis már kvótásként került fináléba, az iráni Golnus Sebhatollahi pedig nem lépett lőállásba, a két kínai versenyzőből pedig csak egy kaphatott kvótát, mivel nemzetenként egy lövő kapott jogot az indulásra.

Az iráni visszalépésével így a magyar tehetség begyűjtötte az országnak járó kvótát és ilyen szempontból teher nélkül kezdhette karrierje első felnőtt világbajnoki döntőjét. A fináléban kimagasló teljesítményt nyújtott Fábián, az első öt lövés után (50,6 kör) a harmadik, a második ötöst követően (101,5 kör) pedig a második helyen állt, majd újabb két lövéssel később (121,8 kör) már az élen volt.

A folytatásban két lövésenként haladtak, Fábián a 14. után (140,8 kör) a második volt, majd az újabb két sorozatban (159,5 kör) visszacsúszott a negyedik helyre. A folytatásban javított és a második helyre küzdötte fel magát, de a 19. és 20 lövésével a negyedik helyre csúszott, így 198,9 körrel fejezte be a versenyt, amit a kínai Csiang Zsan-hszin nyert meg Anna Korakaki előtt.

„Az első sorozatom is jó volt és az utolsó harminc lövéssel kerültem igazából a döntőbe. Meglepődtem, hogy az 578 körrel a harmadik helyen végeztem az első csoportban, de tudtam, hogy a következő sorozatban is nagyon jó lövők vannak. Amikor kiálltam a lőállásból, nem hittem, hogy döntős leszek”

– mondta a szövetség Facebook-oldalának a magyar lövő, hozzátéve, hogy szerette volna kihozni magából a maximumot és elégedetten kiállni a lőállásból.

Ez sikerült is! Úgyis, hogy a negyedik helyen végeztem, mert az ötkarikás kvóta mindenképpen kárpótol. Nagyon szépen kezdtem, mindent kontrolláltam annak ellenére, hogy eszméletlenül izgultam. Külső nyomást nem éreztem, nagyon jól esett a döntő előtt a csapattársaim támogatása. Egyelőre még próbálom feldolgozni a történteket, a párizsi olimpiára még nem gondolok.

Az Egyetemi Világjátékokon két hete mindkét egyéni pisztolyos számban (lég és sport) és a légpisztolyos csapattal is ezüstérmes Fábián így is egy éremmel és egy kvótával zárta a napot, mivel az egyéniben tizedik Major Veronikával és 26. Jákó Miriammal együtt második lett a csapatversenyben.

Végeredmény – női légpisztoly, világbajnok

Csiang Zsan-hszin (Kína) 239,8 kör
2. Anna Korakaki (Görögország) 238,3
3. Li Hszüe (Kína) 218,9
4. FÁBIÁN SÁRA RÁHEL 198,9
…10 Major Veronika 576 (alaperedmény)
…26. Jákó Miriam 572

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik