Sport

Annyira pocsék eredményt futott, hogy azonnal kiderült, nem hivatásos atléta, hanem a szövetség elnökének rokona

Szomália sportért felelős minisztere az országos atlétikai szövetség elnökének felfüggesztésére szólította fel a nemzeti olimpiai bizottságot, írja az MTI.

A Csengduban zajló Egyetemi Világjátékokon több érdekes futamot is látni lehetett, de Nasra Abukar Ali százméteres selejtezője kapta a legnagyobb visszhangot. Az ő futamát kapta föl leginkább az internet, mivel látványos gyenge kondícióban, túlsúlyosan állt rajthoz és a 100 méteres sprintszámban tíz másodperccel maradt le a mezőnytől. Ez szemmel láthatóan nem is zavarta a versenyzőt, vígan szökdécselt át a célvonalon.

A szereplése nagyon kínos helyzetbe hozta a kelet-afrikai országot, amelynek kormánya nyilvánosan bocsánatot kért. A sportminisztérium a nemzeti olimpiai bizottsággal gyors vizsgálatot folytatott le, amelyben kiderült, hogy

Nasra Abukar Ali nem atléta, még csak nem is sportoló, az ország egyetemi uniója pedig azt közölte, hogy nem is küldött Kínába versenyzőt női 100 méteren. A versenyző a Szomáliai Atlétikai Szövetség elnökének, Khadijo Aden Dahirnak az unokahúga, aki nyilván nem a korábbi eredményeivel érte el, hogy rajthoz állhatott.

A vizsgálat még tart, de Mohamed Barre Mohamud miniszter szerda éjszaka a bocsánatkérésen túl bejelentette, azt kéri az olimpiai bizottságtól, függesszék fel az atlétikai szövetség elnökét, egyúttal jelezte, hogy jogi eljárást kezdeményez a szövetség első emberével szemben.

Khadijo Aden Dahir visszaélt hatalmával, és súlyosan rontotta az ország hírnevét

–- mondta a politikus.

Muhamud egyébként nem csak a szövetségi elnököt, hanem minden olyan személyt beperelne, akinek köze volt ahhoz, hogy Abukar Ali részt vehetett a versenyen.

Kapcsolódó
A célba is alig ért be, mégis győzteseknek járó tapsot kapott
Alig tudta teljesíteni a 800 méteres futamot, mégis óriási ünneplést érdemelt a közönségtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik