Sport

Az egyik klasszis világcsúcsot úszott a vébén, a másik Michael Phelpset előzte meg

Quinn Rooney/Getty Images
Quinn Rooney/Getty Images

Elképesztő versenyekkel zárult a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóinak szombati versenynapja.

A svéd Sarah Sjöström világcsúcsot úszott a női 50 méter gyors szombati elődöntőjében, a 2017-ben felállított 23.67-es világcsúcsát hat századmásodperccel javította meg. Mindezt ráadásul úgy érte el, hogy negyedórával előtt a másik sprintszámában, 50 méter pillangón döntőzött, és mivel ott is aranyérmet nyert, ezzel a huszadik vb-érmét szerezte meg.

Sjöström „csak” beérte a legendás úszót, Michael Phelpset, de az amerikai Katie Ledecky meg is előzte egy mutatóban! A női 800 méteres gyorsúszást megnyerve a 16. világbajnoki címét szerezte, Phelps pedig tizenöttel fejezte be a pályafutását. Ledecky egyébként már szintén nyert egy aranyérmet 1500 méter gyorson.

A női 50 méter mell elődöntőjében a litván Ruta Meilutyte 29.30 másodperccel beállította a világcsúcsot, amelyet az olasz Benedetta Pilato úszott a 2021-es budapesti Európa-bajnokságon.

A versenynapot záró számban, a 4×100 méteres vegyes gyorsváltó küzdelmében Ausztrália négyese világrekorddal győzött. Az előző csúcsot (3:39.38 p) a tavalyi budapesti vb óta ugyancsak az ausztrálok tartották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik