Sport

A kizárt ukrán szószegéssel vádolta a vívószövetség elnökét

Andreas SOLARO / AFP
Andreas SOLARO / AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arról biztosította Olga Harlan ukrán vívót, jövőre helye lesz a párizsi olimpián annak ellenére, hogy csütörtökön kizárták egy kulcsfontosságú rangsorolási eseményről, a jelenleg is zajló milánói világbajnokságról. A fegyelmi büntetést azért kapta, mert nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével, akit a páston legyőzött.

A NOB német elnöke, Thomas Bach az egyéniben négyszeres világbajnok Harlannak címzett pénteki levelében úgy fogalmazott, hogy

egyedülálló kivételt tesz és extra helyet biztosít neki, hogy Párizsban versenyezhessen.

„Csodálatos, ahogyan kezeli ezt a hihetetlenül nehéz helyzetet” – írta Bach, aki hozzátette, a NOB továbbra is teljes szolidaritást vállal az ukrán sportolókkal és Ukrajna olimpiai közösségével ezekben a rendkívül nehéz időkben.

A női kardozók egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon a 32 éves Harlan, aki kiemeltként a főtáblán kezdett, 15-7-re verte a selejtezőből érkezett orosz Anna Szmirnovát, az asszó végén azonban nem fogott vele kezet, ami pedig kötelező, és ennek elmaradása fekete lapot, azaz kizárást von maga után.

Hosszas huzavona után a versenyt lebonyolító directoire technique olyan döntést hozott, hogy a szabályokhoz ragaszkodva fekete lap és kizárás jár Harlannak.

Az ukrán sportoló pénteken nyilvánosan azzal vádolta meg Emmanuel Kaciadakiszt, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnökét, hogy megszegte ígéretét. Az ukrán olimpiai bajnok elmondta, a görög sportvezető arról biztosította, hogy Szmirnova elleni asszót követően lemondhat a kötelező kézfogásról.

Azt hittem, hihetek a szavának

– mondta.

Kapcsolódó
Kizárták a vb-ről az ukrán vívót, aki a győzelme után nem fogott kezet orosz ellenfelével
Olga Harlan kiállt Anna Szmirnova ellen és nyert is. A mérkőzés jelentős érdeklődést váltott ki és hosszú időre megakasztotta a programot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik