Sport

Óriási világcsúcs 400 vegyesen, Holló Balázs a 8.

A vizes-világbajnokság medencés úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján egyetlen magyar döntősért izgulattunk, mégpedig Holló Balázsért, aki 400 méter vegyesen az elődöntők során remek teljesítménnyel, 4:12.77 perces idővel csapott célba, nem sokkal maradt el az olimpiai szinttől (4:12.50), és a hetedik helyen került be a fináléba.

Tudtam, hogy a tavalyihoz hasonlóan erősen kell majd kezdenem, hiszen a mezőny nem lett gyengébb. Próbálok lépést tartani alapvetően a középmezőnnyel, most nagyon kiúsztam magam. Bízom benne, hogy délutánra tudok regenerálódni és jobb időt úszni, ha meglesz az olimpiai szint, elégedett leszek

– nyilatkozta Holló az MTI-nek.

A finálét magyar idő és a tervek szerint 14:21-kor rendezték volna – aztán kicsit csúszott a rajt –, és Holló ideje alapján az 1-es, „surranó pályát” kapta. Mondjuk semmiképp sem Kovács Ottó 24 éves tanítványa számított a döntő esélyesének, az első számú magyar vegyesúszó, Verrasztó Dávid távolmaradásával már az is nagy szó, hogy bejutott a fináléba.

Sokkal inkább az a Leon Marchand, aki a 2022-es budapesti világbajnokságon 200- és 400 vegyesen is aranyat szerzett, és ezúttal úgy tűnt, már az előfutama első 200 métere után megdönti Michale Phelps utolsó, 4:03,84-as, még 2008-ban, a pekingi olimpián úszott 400 vegyes világcsúcsát. A még mindig csak 22 éves francia végül mellen már erősen visszafogta magát, a gyorsot is lecsúsztatta és egy laza 4:10.88-as időt fürdőzött, az is elegendőnek bizonyult a 5-ös pályához.

No, ilyen előzmények után számos szakértő azt jósolta, lehet 15 év után Fukuokában döntik meg Phelps ürrekordját.

Marchand már az elején egyértelműsítette, hogy itt csak ő nyerhet, bár a 4:09,83-as legjobb előfutam idővel érkező amerikai Carson Foster a 4-es pályán próbálta vele tartani a tempót. A mellig bírta. A 3. százon Marchand robbantott és az utolsó 100, a gyors előtt már egy tasthosszal a világycsúcsidőn belül úszott, végül 4:02,50-el, egészen elképesztő idővel adta át a múltnak Michael Phelps 15 éves rekordját.

Holló Balázs 56:02-vel kezdett pillangón, a hát után is tartotta a 7. helyét, mell után már egy helyet visszacsúszott, és végül 4:13,36-al a döntőben nyolcadikként csapott célba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik