Sport

„200 méter háton vagyok most a legerősebb” – Kós Hubert vb-dobogóra vágyik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a férfi 200 méter hát az egyik olyan szám, ahol a magyar úszók érmet szerezhetnek a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon. A két érintett, Kós Hubert és Kovács Benedek azonban egyelőre nem szeretne ilyen messzire tekinteni.

Az Egyesült Államokban, a legendás Michael Phelps edzőjével, Bob Bowmannel készülő Kós négy egyéni számban indul majd Fukuokában.

„Nem akarom kijelenteni, melyik a fő számom, mert akkor fejben teljesen arra állok rá, de azért ha valamit mégis mondanom kell, akkor úgy érzem, kétszáz háton vagyok most a legerősebb” – fogalmazott az Arizona State egyetemen pallérozódó Kós, akinek honfitársával egyetemben már megvan az olimpiai ideje 200 m háton.

A 20 éves Kós megjegyezte, ugyan rendkívül közel vannak egymáshoz a riválisok ebben a számban – a legjobb nyolc 1:56 perc körüli időt tud felmutatni idén –, de például a 2017-es budapesti világbajnokságon a dobogósok ideje sokkal jobb volt, mint amelyekkel az élmezőny jelenleg rendelkezik.

Nyilván nagyon meg kell érte dolgozni, de úgymond talán itt könnyebb lehet odaérni a dobogóra.

Az viszont nem könnyű a világbajnokságon, hogy háromszor kell leúszni a számot egy ilyen erős mezőnyben, azaz már a középdöntőben is keményen kell hajtani, hogy aztán a döntőbe ússzon a legjobban az ember” – mondta az MTI-nek.

A római Európa-bajnokságon tavaly 200 méter vegyesen aranyérmes magyar úszó az amerikai kalandról szólva elmondta, decemberben, éppen a legkeményebb edzőtáborra érkezett ki, de szerencsére gyorsan felvette a ritmust a többiekkel, köztük például a franciák új világsztárjával, Léon Marchand-nal.

Előzetesen félt tőle, hogy honvágya lesz, de semmi ilyen problémája nem volt, viszont most boldog, hogy újra együtt lehet válogatottbeli társaival.

A 25 éves Kovács Benedeket tavaly, a hazai rendezésű világbajnokságon ismerte meg igazán a magyar közönség, akkor 200 méter háton nagy meglepetésre – közte egyéni csúcsokkal – bejutott a döntőbe, ahol nyolcadik lett, majd nem sokkal később a római Eb-n ezüstérmet nyert.

„Száz háton is megvan az olimpiai szintidőm, így azt sem engedjük el teljesen. Az hétfőn lesz, első úszásra nem könnyű, de szeretnék jobbat menni, mint tavaly és a középdöntőbe bejutni, hogy délután is tudjak egyet úszni. Utána teljes egészében a kétszázra fókuszálunk majd, tavaly döntőt úsztam, reméljük, most is összejön ez” – nyilatkozta.

A 200 méter hát előfutamait és elődöntőjét jövő csütörtökön rendezik, míg a fináléra egy nappal később, magyar idő szerint 13.59 órakor kerül sor.

A vasárnap kezdődő medencés úszóversenyek előfutamait magyar idő szerint 3.30-tól, míg a döntőket 13.00-tól rendezik, a versenyeket az M4 Sport élőben közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik