Sport

Djokovic dühében ütőt tört, Alcaraz győzött Wimbledonban

Julian Finney / Getty Images
Julian Finney / Getty Images

Pályafutása második Grand Slam-győzelmét aratta a világelső Carlos Alcaraz, a spanyol teniszező szetthátrányból fordítva,m végül öt játszmában győzte le Novak Djokovicot a wimbledoni döntőben. A szerb klasszis bő tíz év után kapott ki ismét a füves pályás major torna centerpályáján, és még várnia kell arra, hogy beállítsa Roger Federer rekordját, aki nyolcszor nyert Wimbledonban.

A tornát korábban hétszer is megnyerő, 23 GS-győzelmével rekorder Djokovic elég meggyőző teljesítménnyel jutott el a döntőig és a vasárnapi mérkőzésen is magabiztosan kezdett, az első szettben kétszer is brékelte a sok hibával játszó ellenfelét. A 6-1-re megnyert első játszma után aztán a szerb is hibázni kezdett, és ugyan a rövidítésben 3-0-ra vezetett, játszmalabdája is volt, de elbukta a tie-breaket – 15 győztes Grand Slam-rövidítés után botlott Djokovic.

A harmadik szett kezdetén Alcaraz elvette ellenfele adogatását, majd 3-1 után is jött egy brék a spanyoltól, ezt a felvonást ő nyerte 6-1-re. A negyedik játszmára feljavult Djokovic játéka, több kulcs labdamenet is megnyert, 2-2-nél pedig fogadóként nyert gémet, amivel lépéselőnybe került és ki is harcolta a döntő szettet.

Természetesen tartogatott még fordulatot a mérkőzés, ami ráadásul döntőnek is bizonyult.

Az ötödik szettben, 1-1-nél Alcaraz ugyanis brékelni tudta Djokovicot, ami abból a szempontból meglepő volt, hogy addig a szerb tűnt úgy, mint aki lendületben van. Ezen a hétszeres wimbledoni bajnok annyira felhúzta magát, hogy az ütőjét is eltörte.

A 20 éves Alcaraz ezt a brékelőnyt már megőrizte a végéig, így a papírformát borítva megnyerte a wimbledoni döntőt, a 2022-es US Open után második Grand Slam-sikerét aratta.

A férfi egyesben nála fiatalabban csak Boris Becker (1985-ben, 17 évesen) és Björn Borg (20 évesen és 27 naposan, 1976-ban) nyert wimbledoni döntőben.

A döntő statisztikái.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik