Sport

Oroszország és Fehéroroszország nem kap meghívót a párizsi olimpiára

Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nem kapja meg júliusban a jövő évi, párizsi olimpiára szóló meghívót Oroszország és Fehéroroszország a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), amely csütörtökön közölte az erre vonatkozó döntését.

A NOB hagyományosan formális meghívót küld egy évvel az olimpiai megnyitó előtt a világ összes olimpiai bizottságának, amelyben az eseményre invitálja az adott nemzet csapatát. Ezt most az oroszok és a fehéroroszok nem kapják meg, ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy versenyzőik – semleges színekben – rajthoz állhatnak Párizsban az ukrajnai háború ellenére.

A NOB csütörtökön azt közölte, hogy 203 tagországának július 26-án küldi ki a meghívót.

Ezek között nem szerepel Oroszország és Fehéroroszország, valamint Guatemala olimpiai bizottsága

– írta a NOB a közleményében utalva arra, hogy a közép-amerikai ország olimpiai bizottságának tagságát politikai beavatkozásra hivatkozva tavaly szeptemberben felfüggesztették.

A NOB tavaly, néhány nappal a háború kirobbanása után azt sürgette a nemzetközi sportági szakszövetségeknél, hogy zárják ki a sportolókat, a hivatalos személyeket, valamint az orosz és fehérorosz, valamilyen esemény házigazdájának jelölt városokat.

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Idén március 28-án a végrehajtó bizottság azt javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, illetve nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

A NOB végső döntést még nem fogalmazott meg az orosz és fehérorosz versenyzők párizsi részvételét illetően, de többször közölte már, joga van úgy határozni, hogy nem hívja meg a francia fővárosba a két nemzet sportolóit.

A NOB a megfelelő pillanatban, saját belátása alapján hozza majd meg az erre vonatkozó döntést anélkül, hogy kötve lenne a korábbi olimpiai kvalifikációs versenyek eredményeihez

– idézte az MTI a szervezetet.

A párizsi játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik