Sport

„A legundorítobb az egészben, hogy egy olyan fickó üzletel az oroszokkal, aki korábban megkapta az Ukrajna hőse kitüntetést” – össztűz alá került hazájában a rúdugrás legendája

VALERY HACHE / AFP
VALERY HACHE / AFP

Össztűz alá került a hazájában a rúdugrás olimpiai és hatszoros világbajnoka, az ukrán Szergej Bubka.

Az egyik ukrán oknyomozó hírportál, a Bihus ugyanis kiderítette, hogy a Mont Blanc nevű cég, amelynek Bubka, illetve a testvére, Vaszil a tulajdonosa három alkalommal, összesen mintegy 10 ezer euró (3,75 millió forint) értékben adott el benzint a donyecki régióban állomásozó orosz katonáknak.

A Mont Blanc november óta donyecki bejegyzésű orosz cégnek számít, és a Bihus által megszerzett dokumentumokban az áll, hogy Bubka ukrán, testvére pedig orosz állampolgár.

A 2018-as phjongcshangi téli olimpián 12. ukrán szkeletonos, Vladiszlav Heraszkevics feldúltan nyilatkozott, amikor kiderült Bubkáék biznisze.

Meg kell büntetni az összes nyomorultat, aki az országunkat megtámadó oroszokkal üzletel

– mondta Heraszkevics.

A háború kirobbanásakor Bubka az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke volt, de akkor is sok támadás érte, mivel kerülte a válaszadást, ha arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy Oroszország megtámadta a hazáját. Ő akkor ezt a tartózkodó magatartást azzal indokolta, hogy a családja az oroszok által elfoglalt donyecki régióban él.

Heraszkevics nehezményezi, hogy bár már nem Bubka a helyi olimpiai bizottság elnöke, de a végrehajtó bizottságnak továbbra is tagja.

A legundorítobb az egészben, hogy egy olyan fickó üzletel az oroszokkal, aki korábban megkapta az Ukrajna hőse kitüntetést. Az ország legjobb katonái az életüket adják Ukrajnáért, miközben Bubka támogatja a népirtást.

Ezért a sportolók bizottsága nevében kezdeményeztem egy találkozót az Ukrán Olimpiai Bizottsággal, azzal a céllal, hogy Bubkát tegyék ki a testületből. A következő lépésként pedig meg kellene fosztani őt az Ukrajna hőse címtől, valamint az összes állami kitüntetéstől” – magyarázta Heraszkevics, aki önkéntesként rendszeresen szállított ételt a honfitársainak a háború kirobbanása után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik