Sport

Volt veszprémi kézilabdaedző karolta fel a sikkasztó világsztár tehetséges fiát

David Oller / Europa Press via Getty Images
David Oller / Europa Press via Getty Images
Édesapja ünnepelt kézilabdasztár, a királyi család tagja, majd köztörvényes, bebörtönzött bűnöző volt, fia azonban – hála a barcelonai összetartásnak és az egykori veszprémi edző, Carlos Ortegának – egyelőre úgy tűnik, jó úton halad, hogy hasonló csillaggá váljon. Pablo Urdangarín a következő évadban robbanhat be igazán, a spanyol sajtó fel is fedezte már magának. Egy izgalmas családregény, amely bebizonyította, Spanyolországban nincsen érinthetetlen ember.

Volt időszak, amikor kevesen vetekedhettek Inaki Urdangarin népszerűségével Spanyolországban. Az elmúlt 18 évben két világ- és két Európa-bajnoki címig jutó helyi férfi kézilabda-válogatott az első érmeket (köztük két olimpiai bronzot 1996-ból és 2000-ből) az 1968-as születésű jobbátlövő hathatós közreműködésével szerezte, emellett a magas, jóvágású úriember a magánéletének köszönhetően is a reflektorfénybe lépett.

A 14 évad során hat BEK-et, illetve Bajnokok Ligáját, két KEK-et, tíz bajnoki aranyat és kilenc Király Kupát nyert csillag 1996-ban, Atlantában ismerkedett meg János Károly lányával, Cristinával, akit egy évvel később feleségül is vett, így a királyi család tagjává vált.

ANTONIO SCORZA / AFP Inaki Urdungarin a pályán óriási sztár volt

A sydney-i olimpia után vonult vissza – a Barca az ő helyére vette meg a Szegedtől Nagy Lászlót –, előbb a Spanyol Olimpiai Bizottság alelnöke lett, majd 2003 és 2006 között egy nonprofit tanácsadó cég, az Instituto Nóos (Nóos Intézet) élén dolgozott.

Inakit a királyi család sem védhette meg

Amikor 2006-ban felvetődött vele szemben az első korrupciógyanú, apósa, a király nyomására lemondott az alapítvány elnöki posztjáról, majd 2009-ben a feleségével és négy gyermekével az Egyesült Államokba költözött.

Csakhogy a korrupciós bűncselekményekkel foglalkozó különleges ügyészség vizsgálatai feltárták, hogy a Nóos elnökeként üzlettársával, Diego Torresszel együtt négymillió eurót sikkasztott el a Baleár-szigetek és Valencia tartományoknál, ahol a sport- és turisztikai konferenciák szervezésére fiktív számlákat állítottak ki. A bevétel egy része magánszámlákra került.

2012 februárjában Urdangarint kihallgatták, majd vád alá helyezték, ami Spanyolországban először fordult elő a királyi család tagjainak egyikével.

A király sokáig hallgatott a korrupciós vádakról, de előbb 2011. december 12-én kizárta vejét és lányát a királyi család hivatalos eseményeiről, majd 2013. január 25-én elrendelte Urdangarin eltávolítását a királyi honlapról.

Néhány nappal később Palma de Mallorcában egy bíró összesen 8,1 millió eurós óvadék letételére kötelezte a két főbűnöst, november elején pedig a korrupciós nyomozás keretében 16 ingatlant foglalt le az egykori kézilabdázótól, összesen 6,1 millió euró értékben.

2016. június 10-én Pedro Horrach ügyész 19 és fél év (!) börtönbüntetést és közel egymillió eurós pénzbírságot kért rá, ám végül egész olcsón megúszta, mert fél évvel később hat év három hónap börtönt és 512 ezer eurós penzumot kapott, amit 2018. június 12-én a legfelsőbb bíróság öt év tíz hónap börtönbüntetésre változtatott. Hat nappal később jelentkezett az ávilai Brieva börtönben, ahonnan 2022. március 2-án szabadult.

SPANISH ROYAL HOUSE / AFP A boldog család: Inaki Urdangarin, a felesége Cristina és a négy gyerek, Pablo, Miguel, Irene és Juan.

Ami Cristinát illeti, őt felmentették a korrupciós vádak alól, ennek ellenére megfosztották Palma de Mallorca hercegnője címétől. A házaspár tavaly januárban vált el.

A sötét múlt árnyéka

Nemrég több lapban is cikk jelent meg Pablo Urdangarínről, aki meglehet, egyelőre még a szűk kézilabdaberkekben sem számít ismert játékosnak. Pedig a 22 éves, 195 cm magas, 84 kg testsúlyú jobbszélső már bajnoknak és Bajnokok Ligája-győztesnek is mondhatja magát, de a két barcelonai posztriválisa, a szlovének vb-bronzérmese, Blaz Janc és a spanyolok Európa-bajnoka, olimpiai és világbajnoki harmadik helyezettje, Aleix Gómez előtte állt a rangsorban.

Noha egyiküknek sincs olyan háttere, ami akár játék nélkül is témát szolgáltatna a sajtónak, mint Pablónak.

A spanyol király unokájának – aki jelenleg a nyolcadik a trónra várományosok sorában – meg kell küzdenie a pedigréjével és apja múltjával is.

Az EFE hírügynökség szinte önfeledt boldogsággal nyugtázta, hogy a 22 éves szélső interjút adott, és mesélt arról, miért döntött úgy, hogy elhagyja a Barcát és két évre a bronzérmes Fraikin Granollershez szerződik.

„Megvan az akaratom, hogy eljussak oda, ahová szeretnék” – nyilatkozta, de hozzátette azt is, hogy édesapjától, Inaki Urdangarintől sokat tanult, ám egyáltalán nem az ő hatására és befolyására kezdett el játszani.

„Apámra nem emlékezhetek játékosként, hiszen abban az évben születtem, amikor visszavonult. De azt mondták, nagyszerű játékos volt. Sokat tanultam tőle, a mentalitása, hogy a legjobb akart lenni, vagy hogyan tudott visszatérni egy sérülés után, példaértékű nekem. Tudom, hogy az emberek állandóan hasonlítgatni fognak, mondván, milyen jó volt az apám. Nem szeretem, de megértem a helyzetet.

Ugyanakkor jobban szeretek magammal foglalkozni, játékosként fejlődni, és megnézni, meddig mehetek el. Igyekszem annak szentelni az életem, amit szeretek. Teszem a dolgom

– tette hozzá.

A mezszáma azért ugyanúgy a 77-es lett, mint a Barcában – utalva arra, hogy apja a 7-es mezben ért el sikereket.

Ortega karolta fel

Pablo 2000. december 6-án született, nagyon fiatalon kezdett el kézilabdázni, ám amikor a család 2009-ben az Egyesült Államokba költözött, átmenetileg abba kellett hagynia a sportot, hiszen a tengerentúlon nem volt lehetősége folytatni.

„Amikor visszatértem Európába, folytathattam a játékot, de csak Hannoverbe kerülve jöttem rá, mit is akarok csinálni. Akkor kezdtem komolyabban venni” – mondta. A család a Nóos-ügy kirobbanásakor már Genfben élt, a svájci várost elhagyva Pablo nem Spanyol-, hanem Németország felé vette az irányt.

Ahhoz, hogy Hannoverbe kerüljön, kellett a család régi barátja, és Inaki Urdagarin egykori barcelonai csapattársa, a Veszprém korábbi edzője, Antonio Carlos Ortega, illetve egy másik barcelonai ikon, az ifjúsági csapatáért felelős Iker Romero.

Ortega látott fantáziát a fiúban, és egyrészt ott volt az édesapjával kötött barátsága (1996 és 2000 között együtt nyertek sorozatban öt BEK-et és bronzérmet a sydney-i olimpián, és ott lehetett az 1997. október 4-i királyi esküvőn is), másrészt szerette volna kizökkenteni a botrányos közegből Pablót.

Egy év után a francia HBC Nanteshoz került, majd visszatért az Ortega vezette Barcelonához. 2021. október 23-án, a Huesca ellen három góllal debütált a spanyol élvonalban, 2022 márciusában a Flensburg ellen a BL-ben is bemutatkozott.

Az előző idényben 29 meccsen 53 gólt szerzett a spanyol bajnokságban.

Visszatérne még Barcelonába

A fiú sportmenedzsmentet és üzleti adminisztrációt tanul, a célja pedig az, hogy befejezve az egyetemet, ameddig csak tud, továbbra is a kézilabdázzon. De konkrét terve még nincsen.

Arra a kérdésre azonban, hogy a Barcához való visszatérés mennyire foglalkoztatja, azt felelte, a világ legjobb klubjához mindenki szívesen visszatérne.

„Volt szerencsém ott játszani, és ki tudja, talán életem egy pontján lesz lehetőségem visszatérni. De most egy nagyon fontos fejezet következik az életemben a Granollersszel. A váltás akkor vetődött fel, amikor lejárt a szerződésem a Barcával. Ilyenkor sok mindent tervezel, kétségeid vannak, nem tudod, mi fog történni jövőre. Beszélsz az edzőkkel, látod a lehetőségeket a klubnál, és attól függően, hogy mit mondanak neked, elkezdesz keresgélni” – mondta.

David Oller / Europa Press via Getty Images Pablóra nagy jövő várhat

Azt mondta, posztján a világ talán két legjobbja állt előtte, akiktől rengeteget tanult. De most játéklehetőségre van szüksége, mert fiatal és fejlődőképes. Úgy gondolja, hogy új klubja nagyon jó lesz, dicsérte edzőjét, Antonio Ramát, akit hihetetlen szakembernek nevezett. Amikor arról kérdezték, eddigi rövid pályafutása során ki volt az az edző, akitől a legtöbbet tanulta, Iker Romerót nevezte meg, akivel a hannoveri akadémián dolgozott.

„Ő volt az első komoly edzőm, sokat segített nekem abban, hogyan illeszkedhetek be egy új országban, ahol nem beszéltem jól a nyelvet. Ez egy olyan év volt, ami segített, hogy felnőtté váljak és játékosként is fejlődjek.”

Aztán persze a katalánok akadémiáján is megkapta a pluszt, úgy fogalmazott, a La Masián megtanították az igazi értékekre:

Sokat segítettek abban, hogy az legyek, aki ma vagyok, amiért nagyon hálás lehetek. Egész életemben hozzájuk fogok tartozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik