Sport

Súlyos betegségeket leküzdve állt talpra Wimbledon új hőse

Shaun Botterill / Getty Images
Shaun Botterill / Getty Images
Akadtak eddig is meglepetések az angol nyílt teniszbajnokság idei játéknapjain, közülük is kiemelkedik a szerb Natalija Stevanovic eddigi menetelése. A 28 éves játékos éveket kihagyott súlyos betegségei miatt, eddig egyetlen Grand Slam-tornán sem jutott főtáblára, idén viszont a selejtezővel együtt már sorozatban öt megnyert mérkőzésnél jár.

Az 1994. július 25-én született teniszező pályafutása során eddig 14 ITF-versenyen győzött, de a WTA-világranglistán az eddigi csúcsot a 162. pozíció jelentette, még 2019 novemberében.
Pályafutásához azonban az is hozzátartozik, hogy rengeteget ki kellett hagynia. Előbb 2015-16-ban két évet, miután májcisztát találtak nála.

Volt egy nagy műtétem, amely során a gyomrom felét is eltávolították. Hosszú felépülésem volt, csak két év után játszhattam ismét. Aztán a covid is ledöntött. Hosszú idő után csak a tavalyi és az idei év egy része volt olyan, hogy teljes erővel játszhattam

nyilatkozta.

Korábban tíz Grand Slam-torna selejtezőjében indult el, de főtábláig sohasem jutott el. Idén sem utalt semmi a bravúrra, ugyan áprilisban egy kis svájci ITF-viadalon még elődöntős volt, azóta viszont hat tornán is úgy szerepelt, hogy háromszor a selejtezőben, háromszor pedig a főtábla első meccsén bukott el.

Saját elmondása szerint egyébként is hátrányban van a füves borítással szemben, mert olyan ellenérzései voltak, hogy junior korában mindig kihagyta Wimbledont

„Akkoriban apámmal dolgoztam, és valójában úgy döntöttünk, hogy nem játszunk Wimbledonban” – mondta.

Idén aztán váratlanul berobbant: a selejtezőben szettveszteség nélkül verte a görög Valentini Grammatikopolut (6:2, 6:1), az amerikai Elizabeth Mandlikot (6:2, 6:2), és a spanyol Marina Bassols Riberát (7:5, 7:5), majd a főtáblán óriási meglepetésre 6:2, 6:3-ra elintézte a korábbi wimbledoni döntős cseh Karolína Plískovát is.

És egyelőre nincs megállás: pénteken a német Tamara Korpatsch ellen 7:5, 7:5-re győzött, és már a harmadik fordulóra készül, ahol a kétszeres bajnok cseh Petra Kvítova következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik