Sport

A kézikapitány tanácsa: Mindenkit arra biztatok, hogy menjen külföldre

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Az U21-es kézilabda-válogatott 1977 óta nem látott magasságba ért el, ugyanis ezüstérmes lett a világbajnokságon, azaz megismételte a csapat az eddigi legjobb szereplését. Az edző, Sótonyi László volt az Inforádió vendége, a szakember pedig a jövőbe is tekintett, ugyanis hasznos tanácsokkal látta el nemcsak a saját játékosait, hanem minden fiatal kézilabdázót.

Mindenkit arra biztatok a játékosok közül is, hogy menjenek külföldre, és hétről hétre éles körülmények között méressék meg magukat. Profi környezetben dolgozzanak, és hozzák haza ezeket a tapasztalatokat majd a válogatottba

mondta Sótonyi, aki azzal folytatta, a kézilabdázóknak a jövőben a klubválasztásnál az anyagiak helyett azt kellene figyelembe venniük, hogy ki milyen társakkal, milyen szinten játszik, ki mennyi játékidőt kap, ki van pályán a fontos pillanatokban és ki az, aki megkapja azokat a fejlesztéseket, amelyek szükségesek az ő korában. Ugyanezt a gondolatot a Kossuth Rádiónak is elmondta:

Helyezzék a szakmai előmenetelüket a középszerűség, vagy a pillanatnyi rövidtávú anyagi előnyök elé. A következő egy-két évben ne a kispadon üljenek, hanem jó csapatban játsszanak hétről hétre.

Egybecsengett Sótonyi szavaival a torna álomcsapatában választott Ilic Zoran várakozása is, aki abban reménykedik, hogy a mostani juniorkeret tagjai közül nagyon sokan találkoznak majd a felnőtt válogatottban, és ott is elérhetnek ekkora sikereket.

A magyarok a csoportkörben Argentínát, Norvégiát és Dániát, a középdöntőben Bahreint és Svédországot, a negyeddöntőben Horvátországot, az elődöntőben Izlandot győzték le, a vasárnapi döntőben pedig 8200 néző előtt kikaptak a házigazda Németországtól a berlini Max-Schmeling-Halléban.

Magyarország az 1977-es ezüst és a 2005-ös bronz után harmadszor nyert érmet férfi U21-es világbajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik