Sport

Varga Csaba biztonságban leért a Nanga Parbat alaptáborába

facebook.com/hazajaro
facebook.com/hazajaro

Biztonságban elérte az alaptábort Varga Csaba, aki vasárnap jutott fel a világ 9. legmagasabb pontjára, a Himalájában fekvő Nanga Parbat 8126 méter magas csúcsára.

A mostani volt a hatodik 8000 méternél magasabb hegycsúcs, amit pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül elért a nagyváradi hegymászó.

A Világgazdaság hétfőn délelőtt arról írt, hogy nagy szél volt a csúcson, onnan nem is tudott bejelentkezni a csapatánál Varga Csaba, de dokumentálta, filmet készített a csúcsmászásról. A lapnak nyilatkozott a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke, Wehner Géza, aki elmondta, hogy Varga vasárnap este érte el a 6750 méteren lévő 3-as tábort, ahol az éjszakát töltötte, majd hétfőn folytatta az ereszkedést a 4200 méteren található alaptábor felé, amit helyi idő szerint 20.30-kor ért el.

Pintér László hegymászó szakíró azt írta a Hóhatár Faceboook-csoportban, hogy az erős szél miatt a palack nélküli mászók közül az olasz Marco Confortola visszafordult 7200 méteren, mások pedig a csúcsról lefelé kényszerbivakoltak a 7200 méter körüli magasságban lévő 4-es tábor helyén. A nagyváradi mászóval több lengyel is hasonló tempóban mozgott, köztük Waldemar Kowalewski és a Himalayan Freeride Tour két mászója, Piotr Krzyżowski és Paweł Kopeć. Utóbbi a lejövetel közben, 7400 méter körül összeomlott, és reggelre életét vesztette, már a 3-as tábort sem érte el.

Az expedícióról beszámoló Hazajáró Facebook-oldal azt írta, a csúcsfotóval és a csúcsmászás dokumentációjával, valamint Varga Csaba beszámolójával még jelentkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik