Sport

Egy ikerpár gyűrte egymást a Tour első szakaszán a győzelemért

Thomas SAMSON / AFP
Thomas SAMSON / AFP

Adam Yates sikerével kezdődött szombaton a 110. Tour de France országúti kerékpáros körverseny.

A 3406 kilométer össztávú háromhetes viadal nyitóetapja Bilbaóból indult és oda is tért vissza, a lassú rajtnak a San Mamés Stadion mellől vágott neki a 27 különböző nemzetiséget felvonultató 176 fős mezőny, az innen alig 9 kilométerre született Omar Fraile ki is rúgott egy, az Athletic Bilbao címerével díszített focilabdát a nézők közé.

Az első szakasz nem volt kegyes a versenyzőkhöz a domborzatot tekintve, a tipikus baszkföldi dombos táj több mint 3000 méternyi szintkülönbséget tartalmazott.

Ötfős szökés tekert el rögtön az éles rajtot követően, ám ennek a csoportnak esélye sem volt a hazaérésre, korán befogta a mezőny. 22 kilométerrel a cél előtt az összetett dobogóra előzetesen esélyesnek tartott két bringás, az ecuadori olimpiai bajnok, 2019-ben Giro d’Italia-győztes Richard Carapaz és a Vuelta a Espanán háromszor második spanyol Enric Mas is földre került. Mindketten percekig maradtak a bukás helyszínén, előbbi vérző térddel végül továbbtekert, utóbbi viszont feladta a viadalt.

Szombat este Carapaz csapata, az EF Education-EasyPost bejelentette: a bringás nem áll rajthoz vasárnap, miután a vizsgálatok törést mutattak ki a bal térdkalácsában, és a sebét három öltéssel varrták össze.

A támadások az utolsó emelkedőn indultak meg a baszk szurkolók sorfalai között, a lejtmenetre a brit Yates ikrek, Simon (Jayco AlUla) és Adam (UAE) tekertek el, az esélyesek csoportjában a Jumbo-Visma diktálta a tempót. Nem tudtak azonban közelíteni a brit testvérpárhoz, amelyből a végén Adam tudta megszerezni pályafutása első Tour-szakaszsikerét, megelőzve a 2018-as Vueltán győztes Simont.

Az üldözősorból a kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar szerezte meg a harmadik helyet. Érdekesség, hogy a világ legismertebb kerékpáros versenye napra pontosan 120 évvel ezelőtt, 1903. július 1-jén rajtolt el először .

Eredmény, 1. szakasz, Bilbao-Bilbao, 182 km:

1. Adam Yates (brit, UAE) 4:22:49 óra
2. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 4 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 12 mp h.

Vasárnap a Vitoria-Gasteiz és San Sebastián közötti 208,9 kilométer megtétele vár a mezőnyre a 110. Tour de France-on, amely július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik