Sport

Banális hiba miatt maradhat le két magyar az előolimpiáról

Cserta Gábor/MVM SE
Cserta Gábor/MVM SE

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) banális hibája miatt maradhat le Vadnai Jonatán és Érdi Mária a júliusi marseille-i ötkarikás tesztversenyről – értesült a hvg.hu. A lap megkeresésére a szövetség elnöke, Haranghy Csaba elismerte a szövetség hibáját. A két, olimpiai indulásra is esélyes versenyző nevezése ugyanis megtörtént, ám a World Sailing (WS, Nemzetközi Vitorlásszövegség) nevezési díjról küldött online számlája a levélszemétben kötött ki, azt az MVSZ munkatársai nem vették észre, ezért a fizetési határidőig nem utalták el a díjat a rendezők számára.

Vadnai Jonatán az IlCA7 (korábban Laser) hajóosztályban a WS világranglista a negyedik helyen áll, míg Érdi Mária márciusban lett harmadik az Európa-bajnokságon – a magyar nők közül egyedül van esélye arra, hogy kijusson a jövő évi párizsi olimpiára (az IlCA6 hajóosztályban). Ezen a marseille-i viadalon ugyan nem lehet a párizsi indulás jogát kivívni, de kétségtelen, komoly versenyhátrányba kerül az, aki nem indulhat rajta. Ugyanis ez az egyetlen alkalom, amikor a világ vitorlázói az olimpiai előtt az olimpiai pályán tesztelhetnek.

Az MVSZ ezért jelenleg azért lobbizik, hogy megpróbálják elérni a két magyar sportoló indulását. Mivel a mezőny már teljes, ez csak akkor lehetséges, ha a WS engedélyezi, hogy létszámfölöttiként csatlakozzanak a az indulókhoz.

A szövetség adminisztrációs hibája anyagi káral is járt, ennek mértékét még vizsgálják. Haranghy szerint személyi következményei is lesznek a történteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik