Sport

A NOB kiütötte a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget az olimpiáról

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eddig példátlan módon áthelyezte az elismert státuszból az el nem ismert státuszba a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget (IBA). Mindez annyit tesz, hogy a szervezet a jövőben semmilyen ötkarikás eseményen vagy kvalifikáción nem képviselheti a sportágat, és nem részesülhet NOB-támogatásban.

Az orosz Nazarovics Kremljov vezette IBA nem teljesítette a NOB elvárásait, diktatórikusan vezeti a szövetséget, amelyet változatlanul az orosz Gazprom támogat, miközben az ukrajnai háború miatt ezt nem nézik jó szemmel a nemzetközi sportéletben. Már a 2021-es, tokiói olimpián sem engedte a NOB, hogy az IBA szervezze a kvalifikációkat és a programot, majd több nemzeti szövetség is elpártolt mellőle a World Boxing (WB) megalapítása érdekében. Ez az új szervezet még nincs jelen minden földrészen és nem élvez teljes támogatottságot, de jó esélye van rá, hogy átvegye az IBA szerepét a jövőben.

A végrehajtó testület ajánlására a NOB csütörtökön 69 igen és egy ellenszavazattal döntött a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség effektíve kizárásáról, ezzel lényegében végleg kiütve az olimpiai szerepköréből. Ennek értelmébel a jövő évi, párizsi olimpián változatlanul a NOB felügyeli majd a sportág szereplését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik