Sport

„A lányok nagyon el vannak kenődve, tudom, hogy mit éreznek” – Csipesék lemaradtak a dobogóról

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A magyar versenyzők egy bronzérmet szereztek az 500 méteres döntőkben a kajak-kenuban az Európa Játékok csütörtöki napján.

Az első döntős napon négy éremcsatát bonyolítottak le a kryspinowi pályán, mindegyik szám szerepel az olimpia programjában. A magyar csapat első dobogós helyét a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kenus duó szerezte. A magyar páros jól jött ki a rajtgépből, végül a címvédő ukránok, valamint a spanyolok mögött harmadikként ért célba.

Számomra megfejthetetlen, mi történik, Mostanában minden versenyre úgy utazunk ki, hogy jó formában vagyunk, jól megy az előfutam, érezzük, hogy van még benne és aztán a döntőben soha nem jön ki, de úgy, hogy a közelében nem vagyunk annak, ami bennünk van

– nyilatkozott az M4 Sportnak Nagy Bianka.

„Ennek ülepednie kell. Mentálisan fáradtak vagyunk, mert ez az első év, amelyben az esélyesség terhe is nyom minket” – tette hozzá Bragato Giada.

Czeglédi Zsolt / MTI Bragato Giada (j) és Nagy Bianka a női kenu párosok 500 méteres döntõjében.

A hétvégi válogató után alakult női kajaknégyes négy századdal maradt le a dobogóról. A Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara alkotta négyes elégedett volt a negyedik hellyel, de hiányérzete így is maradt. A kétszeres olimpiai bajnok Csipes szerint jó lett volna gyakorolni a verseny előtt.

„Egyébként nem mentünk lassan, egyszerűen a rutintalanságot éreztem a közepén. A lányok nagyon el vannak kenődve, tudom, hogy mit éreznek, de legyünk reálisak: általában évről évre maximum két ember szokott cserélődni a négyesben, jó esetben egy. Szóval csak egy félig-meddig rutinos egységről van szó, nem mentegetőzők, ez tény.

Soha nem ültünk négyen egy hajóban, technikailag más stílust képviselünk, amit egyébként össze lehet csiszolni, csak három nap nagyon kevés rá.

A férfi kenupárosok fináléjában Hajdu Jonatán és Fekete Ádám jól rajtolt, féltávnál lemorzsolódni látszott, de végül csak két tizeddel csúszott le a dobogóról.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert ha utazás előtt valaki azt mondja, hogy negyedikek leszünk úgy, hogy másfél tizedre van a dobogó, akkor bárhol aláírom. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ebből az egységből, most nem száz százalékot, hanem száztízet hoztunk ki, így nagyon megérdemeltük volna ezt a dobogót. De ez egy megnyert negyedik hely, nem pedig egy elveszített harmadik”

– mondta Fekete.

Czeglédi Zsolt / MTI Hajdu Jonatán (j) és Fekete Ádám a férfi kenu párosok 500 méteres döntõjében.

A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó megnyerte a kajak kettesen B döntőjét, így összesítésben a tizedik helyen zárt. A szám aranyérmét az ukrán kettős nyerte.

Eredmények – Európa Játékokok

férfiak:

K-2 500 m, Európa-bajnok:
Oleh Kukharik, Ihor Trunov (Ukrajna) 1:28.928 p
2. Felix Frank, Martin Hiller (Németország) 1:29.825
3. Holpert Ervin, Marko Dragosavljevic (Szerbia) 1:29.855
…10. (a B döntőben 1.) Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás

C-2 500 m, Európa-bajnok:
Gabriele Casadei, Carlo Tacchini (Olaszország) 1:40.168 p
2. Cayetano Garcia, Pablo Estevez Martinez (Spanyolország) 1:40.513
3. Aleksander Kitewski, Norman Zezula (Lengyelország) 1:40.553
4. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 1:40.728

nők:

K-4 500 m, Európa-bajnok:
Lengyelország 1:31.701 p
2. Németország 1:32.619
3. Dánia 1:33.656
4. Magyarország (Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara) 1:33.699

C-2 500 m, Európa-bajnok:
Ludmila Luzan, Valerija Tereta (Ukrajna) 1:58.233 p
2. Antia Jacome, Maria Corbera (Spanyolország) 1:58.506
3. Bragato Giada, Nagy Bianka 1:59.163

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik