Sport

„Jött valami rövidzárlat” – Szatmári András ezüstérmet nyert a plovdivi vívó Európa-bajnokságon

Oscar J. Barroso/Europa Press via Getty Images
Oscar J. Barroso/Europa Press via Getty Images
A döntő elején még vezetett is, de aztán elpártA döntő elején még vezetett is, de aztán elpártolt tőle a szerencse, emiatt nem is tudott felhőtlenül örülni a második helynek.olt tőle a szerencse.

Ezüstérmet nyert a bulgáriai Plovdivban megrendezett egyéni vívó Európa-bajnokságon Szatmári András.

Az MTI beszámolója szerint a 2017-ben világbajnoki címet, 2019-ben pedig vb-ezüstöt szerző magyar kardozó hibátlan mérleggel, öt győzelemmel zárta a csoportkört, így a főtáblán a legjobb 32 között kellett először pástra állnia.

Az egyenes kieséses szakasz első párharcán két tussal nyert a tavaly vb-harmadik román Iulian Teodosiu ellen, majd a nyolcaddöntőben öt tussal diadalmaskodott a 2021-es tokiói olimpián ezüstérmes olasz Luigi Samele fölött. A negyeddöntőben pedig hat tussal győzte le a lengyel Krzysztof Kaczkowskit.

Az elődöntőben öt tus hátrányból, 0-5-ről felállva, csupán egyetlen tussal nyert a francia Sébastien Patrice ellen. A döntőben azonban már nem tudott nyerni, legutolsó mérkőzésén 15-11-re kapott ki a címvédő grúz Sandro Bazadzétől.

A döntő pörgősen indult, egymás után gyorsan születtek a pontok, és sokáig a küzdelem is kiegyenlített volt. Szatmári 4-4 után még előnybe is került: 6-4-re, majd 7-5-re is vezetett, azonban az előnyel elszállt, mivel rendre lemaradt az akciók indításánál, vagy a befejezésnél volt ellenfelénél kissé határozatlanabb – így Bazadze sorozatban nyolc tust adott.

Szatmári 7-13 után kapta el ismét a fonalat: előbb 10-13-ra, majd 11-14-re zárkózott fel, de a következő tust a grúz vívó szerezte, aki ezzel megismételte a tavalyi antalyai Eb-n elért eredményét.

Szatmári András az első egyéni Eb-érmét nyerte, és egyben ő volt a magyar küldöttség első érmet szerző versenyzője a péntektől vasárnapig tartó Európa-bajnokságon. A kardvívó az eredményhirdetést követően az ezüstérmesek megszokott mondatával kezdte nyilatkozatát:

Nem sokkal egy elvesztett döntő után nehéz boldogan nyilatkozni. Főleg úgy, hogy 7:5-re még vezettem Szandro ellen, de akkor jött valamiféle rövidzárlat. (…) Holnap már biztosan menni fog, de most még csak az »örülés« a megfelelő kifejezés az állapotomra. Ilyen ágon végigmenve bátran elmondható, hogy jól ment a vívás, tényleg azt gondolom, haladunk előrébb és előrébb. Azért most, hogy percek óta erről a napról, az ezüstéremről beszélgetünk, kezd egyre jobb hangulatom lenni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik