Sport

Kézilabda: három NB I-es klub sem kapott licencet a következő évadra

VASVÁRI TAMÁS / MTI
VASVÁRI TAMÁS / MTI

A Magyar Kézilabda Szövetség Monitoring Igazgatósága első fokon döntéseket hozott a klublicenc-kérelmekkel kapcsolatban. Az MKSZ a meghozott döntések alapján a 2023/24-es bajnoki évadra az alábbi sportszervezetek vonatkozásában nem adta ki a klublicenc-engedélyt:

  • A nőknél a Siófok KC és az Alba Fehérvár KC,
  • a férfiaknál kis Veszprém, azaz a Fejér-B.Á.L..

Azon sportszervezetek, amelyek klublicenc-kérelmét első fokon az MKSZ elutasította, a döntés ellen 2023. június 22. napjáig fellebbezést nyújthatnak be.

Fellebbezés esetén a jogerős döntések várható határideje 2023. június 30..

Ha NB I-ben a bajnokságban jogot szerzett 14-14 csapat közül végül valamelyik nem kapja meg jogerősen sem a licencet, akkor utána a jobbik kieső (ha van licence), a rosszabbik kieső (ha van licence), majd a legjobb NB I/B-s nem feljutó helyen végzett (ha van licence) indulhat. Ez a magyarázata annak, hogy beadtak klublicenc-kérelmet például a kiesők, vagy NB I/B-s 3. helyezettek is.

Bár véletlen, de érdekes egybeesés, hogy épp két nappal korábban, szerdán írtunk arról a „megalázó és embertelen gyakorlatról” – amely egyre több helyen terjed a magyar kézilabda sportban, és amely miatt felszámolási eljárást indítottak az amúgy EL-résztvételt is tervező Siófok KC ellen.

Azt nem állítjuk, hogy mindhárom fent megnevezett klub ezt a gyakorlatot folytatja és ezért nem kapott klublicenc-engedélyt, de az tény, a Balaton-parti egyesület a tao-Kánaán ellenére jelentős összeggel tartozik egyes kézilabdázóinak, ám azt a szerződés lejárta után sem hajlandó megfizetni, ezért fordultak ügyvédhez.

Márpedig a hatályos licenszszabályzat 3.3.8. pontja egyebek mellett kimondja, hogy a szövetség versenyrendszerében induló klub nem kaphat licenszet, azaz nem indulhat a következő bajnoki évadban, ha annak rajtja előtti év március 31. napjáig fennálló szerződéses vagy egyéb jogi kötelezettségből származó szállítókkal és munkavállalókkal szemben lejárt tartozásai vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik