Sport

Azt hitte, meggyógyult, ám kiújult az ausztrál kosaras mellrákja

Barry Gossage / NBAE / Getty Images via AFP
Barry Gossage / NBAE / Getty Images via AFP
Nem tartott sokáig Tiana Mangakahia öröme, az ausztrálok 28 éves kosarasa felépült súlyos betegségéből, ám a kiújuló rák miatt be kellett fejeznie aktív pályafutását.

Mangakahiát nagy tehetségnek tartották, 2013-ban tagja volt az U19-es világbajnokságon bronzérmet nyert ausztrál válogatottnak, egyetemi évei alatt pedig a New York-i Syracuse University sztárja volt.

Úgy tűnt, egyenes útja vezet a WNBA-be, bekerült az ausztrálok olimpiai keretébe is. Azonban 2019 júniusában csomókat fedezett fel a mellében.

A diagnózis letaglózta: az agresszív rák miatt kemoterápia és kettős melleltávolítás várt rá.

Az emlőrekonstrukciós műtét után az orvosok rákmentesnek találták, így 2020. februárjának végén visszatért az edzésekhez. Miután a 2021-es WNBA-drafton nem kelt el, a Phoenix Mercury csapatánál edzőtáborozott, végül visszatért Ausztráliába, és csatlakozott a Northside Wizardshoz. Kilenc meccsen átlag 18,4 pontot és 4,6 lepattanót szedett és 5,7 gólpasszt osztott ki.

A 2021–2022-es szezonra az orosz élvonalban szereplő Dinamo Moszkva szerződtette, 16 meccsen remek átlagokat ért el (14,3 pont, 4,3 lepattan, 7,3 gólpassz, 1,5 labdaszerzés). Egy szezon után visszatért a Northside Wizardshoz, majd játszott a Sydney Flamesben, idén márciusban pedig Franciaországba költözött, ahol öt meccset játszott a Toulouse színeiben.

Május végén bekerült az Ázsia-kupára készülő ausztrál keretbe, ám június 5-én váratlanul bejelentette visszavonulását.

Azt mondta, IV. stádiumú mellrákot diagnosztizáltak nála, ami átterjedt testének más területeire is.

„Sohasem gondoltam volna, hogy amíg készen nem állok a gyermekvállalásra a leendő férjemmel, a visszavonulásomról írok. A kosárlabda az elmúlt 23 évben az életem részévé vált, azok az élmények és örömök, amelyeket ez a csodálatos sport hozott a számomra, leírhatatlanok.

Sajnos ideje visszavonulnom, és elgondolkodnom a profi karrierem utáni életen.

– írta közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik