Sport

Katonacsapat bejegyzését lájkolta, kizárták az Eb-ről az orosz vívót

Az ukrán sportminisztérium azzal vádolta meg Valerija Kobzeva orosz vívót, hogy megsértette azokat az irányelveket, amelyek lehetővé teszik a sportolók számára, hogy semleges versenyzőként részt vegyenek a nemzetközi versenyeken.

Kobzeva egyike annak a hat vívónak, akik az orosz szövetség támogatásával, semleges színekben indulhattak volna Plovdivban rendezendő Európa-bajnokságon. Azonban a sportoló lájkolta a moszkvai katonacsapat, a CSZKA ukrajnai háborút támogató bejegyzéseit, ez pedig nem engedélyezett.

Márciusban a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) megszavazta, hogy az orosz és fehérorosz versenyzők semleges zászló alatt indulhassanak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásainak megfelelően. Ennek feltétele, hogy az adott sportoló nem támogathatja a háborút, nem tartozhat a fegyveres erőkhöz kötődő klubokhoz (pl. a CSZKA Moszkvához), a játékokon nem használhatják a nemzeti szimbólumokat és győzelem esetén nem játszhatják le nekik a nemzeti himnuszt.

Az Ukrajna elleni támadást népszerűsítő tartalommal kapcsolatos reakciója kritikát kapott, Kobzeva újraindította a vitát a sportolók közéleti szerepéről és kijelentéseik nemzetközi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról

– áll az ukrán sport- és ifjúsági minisztérium közleményében.

A szervezők által a pénteken kezdődő Eb-re közzétett nevezési listán Kobzeva neve már nem szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik