Sport

Hegymászó barátjuk halála sokkolóan hatott, de feljutott az Everestre egy siket házaspár

Egy siket amerikai házaspár, Scott Lehmann és Shayna Unger május 22-én előbb feljutott a 8848 méter magas Mount Everestre, majd egy nappal később a Lhoce 8516 méteres csúcsára.

A pár korábban megmászták a világ legmagasabb hegyei közül a Kilimandzsárót, az Aconcaguát, a Mont Blanc-t és a Matterhornt.

A The Messenger szerint voltak izgalmak, Scott Lehmann szerint ugyanis nagyon kellett küzdenie a végén, ugyanis elfogyott a levegője. Szerencsére a csúcstámadás előtti hetekben megtanították a jelnyelv fontosabb kifejezéseit a segítőknek, és ez jól jött azon a hideg reggelen. Lehmann szédült, elhomályosult a látása, de egy serpa a segítségére sietett, nyugodtan odaadta neki az oxigénmaszkját.

Miután jobban lett, az elszánt házaspár továbbment és reggel 6 órakor egymás kezét fogva elérték a célt.

Nehéz elhinni, hogy ott vagyunk, ott állunk

– mondta a történelmi mászásukról Unger, aki az első siket nő (Lehmann pedig az első siket amerikai férfi) lett, aki valaha is elérte a Mount Everest csúcsát.

Hozzátették, hogy a küldetésüknek tekintik, hogy áthidalják a szakadékot az átlagemberek, valamint a siketek és nagyothallók közössége között.

A pár 30 percet töltött a csúcson, szerintük ez volt a világ legkifizetődőbb érzése, egy igazi áldás. Órákkal később a házaspár – kimerülten, de elszántan – úgy döntött, hogy feljut a Lhocére, a világ negyedik legmagasabb csúcsára. Néhány óra alvás után másnap reggel ez is sikerült.

A pár szigorú fizikai felkészültségnek és aprólékos tervezésnek tulajdonítja a biztonságos és sikeres mászásukat. Igaz, lelkileg kicsit megfogta őket, hogy egy malajziai siket hegymászó, akivel összebarátkoztak az alaptáborban, az Everest meghódítása után két nappal később eltűnt a hegyen, és nem találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik