Sport lineup

„Előbb légy jó kosaras, csak utána nagyszerű zsoké” – szerb csillag lába előtt hever az NBA

Jamie Schwaberow / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Jamie Schwaberow / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Már az előző két szezonban szenzációs játékkal rukkolt elő Nikola Jokic, a Denver Nuggerts kosárlabdacsapatának szerb centere, aki ezúttal nem a szezon legjobbja lett, hanem az NBA döntő legértékesebb játékosa. Nem csoda, hiszen pazar játékkal hozzásegítette együttesét története első bajnoki címéhez.

Az NBA-nagydöntő ötödik mérkőzését a Denver hazai pályán 94-89-re megnyerte a Miami Heat ellen, így 4-1-es összesítéssel története során először ért fel a csúcsra. A zombori születésű Jokic 28 pontot szerzett, lekapott 16 lepattanót és adott 4 gólpasszt – csak a playoffot tekintve 21 mérkőzésen 30,2 pontot, 14 lepattanót és 7,2 gólpasszt átlagolt.

Ez jobb mutató, mint amit az alapszakaszban teljesített, ahol 69 mérkőzésen 24,5 pont, 11,8 lepattanó és 9,8 assziszt volt az átlaga.

De amíg az előző két idényben az NBA MVP-díját nyerte el, ezúttal ténylegesen a csúcsra juttatta a Denvert. Ezzel ő lett a liga történetében a legalacsonyabban draftolt játékos (2014-ben a második körben, a 41. helyen kelt el), aki MVP lett a döntőben.

Jó, most végre hazamehetünk

nyilatkozta örömittasan Jokic közvetlenül a győzelem után az ABC-nek.

A magyar idő szerint kedd hajnalban játszott meccs előtt Jokic édesapja, Branislav nyilatkozott a fiáról.

„Amikor elkezdett nőni, és egyre magasabb lett, akkor kezdett rájönni, hogy lehetne kosárlabdázó. Azonban akkoriban a lóversenyzés volt a nagy szenvedélye volt. Azt mondtam neki: «Fiam, először legyél kosárlabdázó, utána nagyszerű zsoké válik belőled»” – mondta.

Apja mindig is hitt benne, hogy a gyerek kosárlabdázó lesz, de azt nem, hogy ilyen magasságokba jut.

Emlékszem, amikor az ügynöke és Strahinja, a legidősebb fiam azt mondták, hogy Nikola az NBA-be megy. Megkérdeztem őket, hogy mióta drogoznak? És milyen NBA?

„Nikola Jokic nagyszerű ember, férj, apa, fiú és testvér, aki a kosárlabdapályán újra és újra bebizonyította, hogy ő az NBA legjobb játékosa. Ő a mi MVP-nk, szeretjük őt, és hálásak vagyunk neki, hogy Nuggets-mezt visel” – mondta Michael Malone, a Denver edzője.

A kemény munka mellett, minden áldozat és elhivatottság a bajnoki cím megszerzésével csúcsosodott ki. De üzenjük mindenkinek: nem elégszünk megy eggyel. Még többet akarunk.

A Miami Heat edzője, Erik Spoelstra azt mondta, a sportban és az életben nem mindig azt kapja az ember, amit akar, de ezúttal nincs mit megbánniuk.

„Mindenki a legjobbját nyújtotta, de ez egyszerűen nem volt elég. A Nuggets pokoli jó kosárlabdacsapat” – mondta.

NBA, döntő, 5. mérkőzés

Denver Nuggets – Miami Heat 94-89
A párharcot 4-1-re nyerte a Denver.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik