Sport

Novak Djokovic lett a tenisz egyeduralkodója a Roland Garros megnyerésével

Julian Finney / Getty Images
Julian Finney / Getty Images

Novak Djokovic nyerte vasárnap a Roland Garros döntőjét Casper Ruud ellen 7:6, 6:3, 7:5 arányban és ezzel 23. Grand Slam-győztessé vált.

A szerb klasszison a mérkőzés első órájában érezhető volt némi bizonytalanság, Ruud alaposan megdolgoztatta és 1:4-nél még senki se mondta volna, hogy 3-0-ra nyeri a finálét. Ezután viszont hozta az adogatását, majd brékelt is, így tiebreaket csikart ki, amit rettentő magabiztosan hozott 7-1-re.

A nagy csata sokat vett ki Casper Ruudből, főleg mentálisan, amit az is jelzett, hogy első adogatását el is veszítette a második játszmában. Djokovic teljesen megnyugodott, szinte hiba nélkül teniszezett és 6:3-ra behúzta a második szettet. Ruud összeszedte magát, ismét felnőtt a szerb szintjére, de 5:5 után elveszítette az adogatását és Djokovic kíméletlenül kiszerválta a győzelmet.

A 2023-as Roland Garros fináléja előtt Rafael Nadal és Djokovic tartotta holtversenyben a Grand Slam-győzelmek számának rekordját. A spanyol játékos sérülés miatt nem tudott Párizsban indulni, a szerb viszont igen és a 23. sikerrel a tenisz egyeduralkodójává vált. Hétfőtől visszaveszi a világranglista első helyét a spanyol Carlos Alcaraztól, akit az elődöntőben vert meg.

A teljes tenisztörténelmet tekintve, a nőknél Serena Williams ugyancsak 23 GS-serleggel vonult vissza, az örökrangsort pedig az ausztrál Margaret Court vezeti 24 diadallal.

Roland Garros, férfi döntő

Novak Djokovic (szerb, 3.)-Casper Ruud (norvég, 4.) 7:6 (7-1), 6:3, 7:5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik