Sport

Megmentették az életét a Mount Everest halálzónájában, de nem akarta kifizetni a serpát

Sebastien Berger / AFP
Sebastien Berger / AFP

Óriási ügy lett abból Kínában, hogy egy hegymászónő nem akarta kifizetni a serpát, aki megmentette az életét a Mount Everesten.

A South China Morning Post cikke – amit a Telex szúrt ki – szerint az 50 éves nőre 8500 méteres magasságban talált rá eszméletlenül egy kínai mászó és az őt kísérő serpa május 18-án. Egyetértettek abban, hogy megszakítják a csúcstámadást és segítenek a bajbajutotton, 200 métert el is tudták cipelni a nőt, de akkor elérték teljesítőképességük határát.

A kínai mászó ekkor továbbment, és találkozott út közben egy honfitársával, aki szintén lemondott arról, hogy a csúcsra érjen és inkább segített nekik. Az egyik kínai férfi később elmondta, egyértelműen a serpa volt a legerősebb közülük, ugyanakkor vonakodott eleinte, így felajánlottak neki 10 ezer dollárt – egy mentésért a Mount Everesten 8-10 ezer dollárt kapnak a serpák.

Ezután összedolgoztak, a serpa a hátán vitte le a nőt az alaptáborig, míg a két kínai férfi időnként felemelte a nő lábát, segítve ezzel a vérkeringést. A nőt ezután még napokig ápolták.

Amikor szóba került, hogy ki kellene fizetni a serpát, a nő nem akarta állni a teljes összeget, hanem annak valamivel kevesebb, mint a felét. Ezen az egyik kínai férfi annyira felhúzta magát, hogy megmondta neki, inkább ne fizessen egy centet se, a két, mentésben részt vett hegymászó állta a 10 ezer dollárt. Azt is elárulták, hogy még csak meg sem köszönte nekik, hogy megmentették.

Az eset Kínában nagy visszhangot keltett, a Weibo közösségi felületen 300 millió emberhez jutott el a történet. A kínai nő komoly kritikákat is kapott, de megmentői szerint be kell fejezni az online támadásokat.

A megmentése a mi döntésünk, a hála kifejezése pedig az övé. Ez két külön dolog. Nem vagyunk az ő helyzetében, és nem érthetjük, mit érzett. Mutassunk csak toleranciát

– mondta az egyik kínai férfi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik