Sport

Megbüntették a Mont Blanc-ról biztonsági karókat lopó hegymászót

JEAN-PIERRE CLATOT / AFP
JEAN-PIERRE CLATOT / AFP
Tavaly rendhagyó eset borzolta fel a hegymászósportot: egy francia alpinista, Christophe Profit több vaskarót eltávolított a Mont Blanc felé vezető útról, majd feljelentette saját magát. Tettét politikai cselekedetnek nevezte, és azzal érvelt, csak az amatőr mászókat kímélte meg a felesleges veszélytől. A bíróság nem így látta.

A Mont Blanc az egyik legnépszerűbb hegycsúcs a világon, olykor kilométeres sorok kígyóznak, hogy profi és amatőr mászók is feljuthassanak a franciaországi hegyre. Azonban a klímaváltozás (pontosabban az olvadó gleccserek) miatt hatalmas hasadékok jelentek meg, ezért Saint-Gervais-les-Bains polgármestere úgy döntött, elhelyeztet néhány karót és közéjük kötelet feszíttet ki, hogy korlátként segítsék a mászókat.

Christophe Profit azonban úgy vélte, ezzel feleslegesen kockáztatják az amatőr mászók életét, és miután van biztonságosabb – igaz, hosszabb – út is, jobb lenne ezt az alternatív utat felszámolni. Azzal érvelt, hogy a tét csak arra ösztönzi a kezdő hegymászókat, hogy képességeiket meghaladó útvonalakon próbálkozzanak. Ennek érdekében egyszerűen kihúzta a karókat és levitte magával a városba.

Ugyan tettét politikai cselekedetnek aposztrofálta, a bonneville-i bíróság hétfői ítélete szerint a biztonsági felszerelések eltávolítása büntetőjogi kategória.

Emiatt a sportembert bűnösnek találta, és 600 eurós büntetést szabott ki rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik