Sport

„A sikereim semmiségek ahhoz képest, amit az ukrán nép csinál”

Al Bello / Getty Images
Al Bello / Getty Images
15 hónap telt el azóta, hogy az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát, azóta emberek milliói menekültek el. Köztük egy sportági legenda, az olimpiai és világbajnok birkózó Irini Merleni.

A 41 éves sportoló 2004-ben a szabadfogásúak 48 kg-os súlycsoportjában nyert olimpiai bajnoki címet, négy évvel később Pekingben a harmadik helyen zárt. Emellett van három világbajnoki címe (2000, 2001, 2003), két vb-ezüstje (2005, 2007), két Európa-bajnoki címe (2004, 2005) és egy Eb-ezüstje (2001).

De az én sikereim semmisemmiségek ahhoz képest, amit az ukrán hadsereg és az ukrán nép csinál

mondta.

Jelenleg a finn-svéd határnál lévő Haparanda városában él, bolti eladóként dolgozik, és gyerekeket oktat birkózásra.

„Óriási óriási stressz volt két gyerekkel elmenekülni a háború elől, és új országba jönni anélkül, hogy munkám vagy nyelvtudásom lett volna. Az ösztön az, ami miatt túléli az ember. Nem szabad feladni, bármilyen nehéz is. A birkózók között sok barátom van, akik segítenek. A munkahelyen a főnököm támogat, és azt mondja, ne csak a háborúra gondoljak” – nyilatkozta.

Merleni két fiával és az édesanyjával érkezett Haparandába, de anyukája és az idősebb fia, Artur két hónap elteltével úgy döntött, hogy hazatér Ukrajnába.

„Nehéz korban van. Tinédzser és több függetlenséget szeretne, de anyaként nagyon aggódom érte” – mondta.

Reméli, hogy a háború hamarosan véget ér, addig az energiáját a fiatalabb generációba fekteti. Nagyon büszke tanítványai és legkisebb fia, Adam birkózószőnyegen elért eredményeire.

„Amikor Norvégiában és Finnországban versenyeztünk, több srác is érmet szerzett” – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik