Élő Sport

Hosszabbításban szerezte meg első győzelmét a hokiválogatott a vébén

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar jégkorong-válogatott kedden 3-2-re legyőzte a francia csapatot a jégkorong-világbajnokság tamperei csoportjában.

Nyitányként Dániától 3-1-es vereséget szenvedett Kevin Constantine együttese, majd az Amerikai Egyesült Államok ellen sem jött össze a pontszerzés. Ilyen előzmények után jött a franciák elleni találkozó, ahol esély mutatkozott a pontszerzésre. Óvatos játékot hozott az első harmad, de a felétől megélénkült egy kicsit. Nem sikerült betalálni emberelőnyből, ráadásul emberhátrányból gólt is kaptak a mieink, de még a szünet előtt Sebők önfeláldozóan bevetődve Stipsicz Bencéhez kotorta a pakkot, aki pedig a jobb alsóba bombázott.

A második harmadban a magyarok előtt adódott nagy lehetőség, de Terbócs elől sikerült elpiszkálni a korongot a franciáknak. Pár perccel később kettős emberelőnybe került a magyar válogatott, de nem tudta kihasználni ezt a hatalmas lehetőséget, túl lassan és körülményesen vezette támadásait. Miután kiegészültek a franciák, óriási tempót diktálva támadtak, Boudon egy kipattanót lőtt közelről a vas és Bálizs között a kapuba. Ezután is a franciák nyomtak, de egy okosan előre lőtt korong eljutott a támadó harmadba, Galló Vilmos pedig nagyon harciasan csapott le rá és hálóba lőtt.

Nagyon kevés helyzetet hozott a záró harmad, mindkét csapat óvatos volt egy kicsit, a kevés lövésből pedig nem esett gól. Mivel ebben a játékrészben sem találtak be a csapatok, biztossá vált a pontszerzés, de hatalmas lendülettel vetette magát harcba a hosszabbításban is a magyar csapat. Egy perc után Erdély Csanád egy az egy elleni lövését még védte Sebastian Ylonen, azonban nem sokkal később Bartalis István egy kipattanót a hálóba ütött, ezzel megnyerve a mérkőzést.

Végre felcsendült a magyar himnusz az idei hokivébén, sőt a nézők a székely himnuszt is elénekelték. Két pontot szerzett a magyar válogatott, amely kulcsfontosságú eredmény lehet a bentmaradáshoz.

1-1

Kettős emberelőny! Először játszhatunk így a vébén, Perret érdeme, aki teljesen fölöslegesen mellbe ütötte ellenfelét. Egy percig öten támadhatunk három védő ellen!

1-1

Erdélyt csapta úgy térden Gallet, hogy azért nem lehetett pályán hagyni. Reméljük, ezúttal sikerül helyzetbe kerülnie a magyar csapatnak.

1-1

Ó, mi maradt ki?! Sokkal nagyobb tempót diktálnak a csapatok, egy gyors akció végén Nagy lőtt, Ylonen védett, a kipattanót viszont nem tudta hálóba kotorni Terbócs, mert Crinon pont annyira piszkált oda az ütőjére, hogy ne találja el a pakkot. Micsoda helyzet volt!

1-1

Folytatódott a meccs, Hári elhozta a korongot, sőt Stipsicz lőtt is. Jó kezdés!

Egy kis statisztika

A franciák 9 lövésből nyolcszor találtak kaput, a magyaroknak csak hat próbálkozása volt, de abból négyet védett Ylonen, egy pedig gól lett. A bulikat jobban hozza ellenfelünk, 12-8-ra vezet.

Első harmad: 1-1

Véget ért az első játékrész, amely főleg a puhatolózás jegyében telt. A franciák váratlanul passzívan játszottak, de védekezésben annyira stabilak maradtak végig, hogy az egyetlen emberelőnyös időszakunkban kapura se tudtunk lőni. A félidő derekán megélénkült egy kicsit a meccs, de egy magyar kiállítás után vezetést szereztek a franciák. Ellenfelünk kicsit meg is nyugodott, jöttek a lövések is, azonban az utolsó percben Stipsicz egy hatalmas távoli lövéssel egyenlített.

1-1

Gól, de még mekkora! Sebők fantasztikusan harcolt és előre vetődve még pont társhoz tudta pöckölni a korongot, Stipsicz pedig a kék vonal előtt egy lépéssel azonnal a kapuba bombázott. Húsz másodperccel a játékrész vége előtt összejött az egyenlítés!

1-0

Nagy Gergő meghúzta a váratlant, egy megszerzett korongot szinte azonnal kapura lőtt a magyar csatár, amire nem számított az ellenfelünk. Egy védő botján gellert is kapott a korong, Ylonen csak üggyel-bajjal tudta hárítani a lövést.

1-0

Sajnos egy percig bírtuk csak az emberhátrányt, Hadobás hatalmas blokkja után lövésig kijátszották a helyzetüket a franciák és Bertrand lövése Bálizs sisakjáról pattant a hálóba.

0-0

Kiállítást kaptunk mi is, Stipsicz próbált korongot szerezni, de beszorult a keze és az ütője az ellenfél hóna alá, így az ellenfél fogásáért kapott két percet.

0-0

Egy kicsit megélénkült a meccs, Bálizs védett kétszer határozottan, majd a mieink cseréltek és Sofronék komoly lendülettel estek neki az ellenfélnek. Jött a negyedik sor és egy gyors akció végén Csányi lőtt bátran, Ylonen sisakkal is védett egyet. Kicsit tempót váltott a meccs.

0-0

Sok izgalom nem történt, óvatosak voltak a csapatok, majd jöttek Papp Kristóf pillanatai, aki szép cselek után Terbócshoz passzolt, majd vissza is kapta volna a kapu előterében a korongot, de a francia védők belepiszkáltak, így lövés nem lett belőle.

Először találták el a magyar kaput a franciák

Boudon takarásból próbálkozott, de Bálizs simán védte a lövést, fél perccel később pedig a lepkéssel is könnyedén kapott el egy korongot a magyar kapus. A harmad felénél 2-2 a kapura lövések száma.

0-0

Ylonené a meccs első nagy védése, pedig kevés lövés zúdult a kapukra eddig. Galló kapott óriási passzt Háritól, középről, kicsit jobbról lőtt a magyar csatár, de a francia kapus a botos kesztyű aljával elcsípte a hóna alá szánt korongot.

0-0

Akadt pár húzós pillanat, a franciák hatalmas vehemenciával csapnak le minden olyan korongra, ami a védők felé megy. Minden visszatett passzra rámennek, ebből kétszer majdnem helyzetbe is kerültek.

0-0

Teljesen megfojtották a magyarok támadó játékát, úgy tűnik, jól felkészültek a franciák a mieinkből. Kicsit aggasztó, hogy kapura sem tudott lőni a magyar válogatott az emberelőny alatt.

0-0

Az első kiállítás a franciáké, pedig ők támadtak. Thiry elég szerencsétlenül próbált korongot szerezni, gáncsolás miatt ült le két percre.

0-0

A franciák hozták el elsőként a korongot, de a magyarok agresszív letámadással kezdtek.

Minden gól és minden pont számíthat

Csak emlékeztetőül, a nyolc csapatból kizárólag az utolsó helyezett esik ki, ezért nagyon nem mindegy, hogy akár egy vereség esetében hány gól esett. Számolgatni persze ráérünk és a legfontosabb Ausztria legyőzése lesz, de a franciák elleni teljesítmény is később perdöntővé válhat.

Eddig Sofron István a nyerőember

A Csíkszereda csatára ütötte a dánoknak az első magyar gólt a vébén.

Az amerikaiak ellen pedig az ő találatával vezettünk.

Jöhet a következő?

A dánok megverték Ausztriát is

Minket 3-1-re győztek le a skandinávok, az osztrákok pedig két harmadig remekül tartották magukat (2-1), végül azonban 6-2-re kaptak ki. A csoportban a mieinken kívül csak a németeknek nincs még pontjuk.

Olvasói sztorik