Sport

Megrendítő pofont adtak az amerikai bokszolók a nemzetközi szövetségnek

Két hete jelentette be megalakulását a World Boxing névre hallgató új ökölvívó-szövetség, amely a jelenleg regnáló Nemzetközi Ökölvívó Szövetséggel (IBA) szemben azt tűzte ki fő célul, hogy a sportágat benn tartsa az olimpiai programban. Csütörtökön újabb sikert ért el az új szervezet: az Egyesült Államok ugyanis felmondta IBA-tagságát és jelezte, csatlakozna a World Boxinghoz.

A USA Boxing közölte, hogy véget vet az IBA-tagságnak, mert nem tartotta tiszteletben küldetését, alkotmányának alapelveit és az olimpiai chartát. A lépést az amerikai szövetség ügyvezető igazgatója, Mike McAtee is megerősítette.

A bejelentés ugyanazon a napon érkezett, amikor az IBA hivatalos panaszt nyújtott be a World Boxing megalakításában részt vevő személyek és szervezetek ellen.

A World Boxing április 13-án indult útjára azzal a céllal, hogy életben tartsa a sportág olimpiai jövőjét, miután az ökölvívás a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programtervezetéből kimaradt – köszönhetően az IBA és a NOB közötti folyamatos viszálynak.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség elnöke, Umar Kremljovaki szerint a NOB az állampolgársága miatt üldözi az általa irányított szervezetet – szeretné, ha a történeteket mihamarabb felülvizsgálnák, a bűnösök számolnának a következményekkel.

A NOB 2019 óta felfüggesztette a szervezet működését a bíráskodás, a pénzügyi és sportszakmai aggályok miatt, így a tokiói olimpia boksztornáját az IBA-tól függetlenül bonyolította le. A változatlan aggályok miatt a NOB a 2024-es párizsi játékokon is saját szervezésében akarja megrendezni az ökölvívás versenyeit, miként a kvalifikációs tornákat is, a 2028-as, Los Angeles-i olimpia előzetes programjában pedig már nem is kapott helyet a boksz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik