Sport

Világcsúccsal világbajnok Mihálovits Tamás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A 2023-as Szervátültetettek Világjátékán remek magyar siker született.  Perthben, az atlétika verseny első napján a nemzetközi mezőny számára is óriásként ismert (205 cm/123 kg) Mihálovits Tamás súlylökésben nemcsak abszolút győztes lett, hanem saját korábbi világcsúcsát is megjavítva állt a dobogó tetejére. Mihálovits Tamás 2015 óta veseátültetett, edzője Pethő Ferenc.

Szintén az atlétikaverseny, és távolugrásban győzött a vesetranszplantált atléta, Gelencsér Róbert. A pápai versenyző gyermekkorától kezdve sportol, enélkül elképzelhetetlennek tartja az életét, bár a vesebetegség évekig korlátozta.

Mezei Gergő László is a dobogó tetejére állhatott: a kerékpárversenyeken szerzett ezüst- és bronzérmét
az 1500 méteres síkfutás világbajnoki aranyérmével egészítette ki.

Az egyéni asztaliteniszversenyen szintén magyar sikernek örülhetünk, a csontvelő-transzplantált sportoló, Bácsi Bernát világbajnok lett, miután legyőzte portugál ellenfelét.
A 44 éves asztaliteniszező 6 éves korában fogott először ütőt a kezébe, és az asztalitenisz szeretetével egybefűződő sportolói karrierjét a 2012-ben történt csontvelő-átültetés sem törte meg. Edzője Milos Imre és Lukács Csaba – számolt be a Magyar Szervátültetettek Szövetsége közösségi oldala.

Kapcsolódó
„Tízéves korom óta tudom, hogy halálos beteg vagyok"
A Monster, azaz Szörnyeteg néven ismert korábbi amerikaifutballista augusztusban atlétikában lett világbajnok. Súlylökésben és diszkoszvetésben is világcsúccsal nyert. Mindez Newcastle-ban, a Szervátültetettek Világjátékán történt. Megrázó, ugyanakkor inspiráló pillanatképek a négy éve három vesével élő Mihálovits Tamás életéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik