Sport

Újabb négy magyar úszó teljesítette az olimpiai szintet

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI
Négy versenyző, Milák Kristóf, Márton Richárd, Kovács Benedek és Késely Ajna is olimpiai A szintes időt teljesített a Kaposváron zajló úszó országos bajnokság csütörtöki versenynapján. A jelenlegi helyzet szerint a magyar úszóknak már nyolc indulási joguk van a jövő évi párizsi olimpiára.

Az országos bajnokság második napján négy újabb úszó teljesítette a párizsi kvalifikációs szintet: Milák Kristóf esetében inkább az volt az érdekes, hogy pályafutása során 12-szer úszott 1:53-on belül 200 pillangón (az úszósport történetében az övéin kívül összesen 10 ilyen idő született).

„Arra számítottam, hogy Ricsi beleáll az első százba – így is történt; és arra, hogyha beleáll, akkor talán nem bírja annyira a második százat – így is történt. Azt éreztem, hogy ez jó ritmusú, könnyed úszás volt, megfeszülés nélkül, az idő is nagyjából megfelelő, azaz elégedett vagyok. Most egyébként egy kicsit más típusú munkát végeztünk az edzőtáborban, nagyobb fókusz került a száz-kétszáz gyorsra, mert szeretnék ott is előrelépni” – nyilatkozta Milák Kristóf.

A szintén A szintet úszó Márton Richárd azt mondta, most, hogy már nem csak váltóúszónak számít, de egyéniben is mutatott valamit, elkezdte érezni a nyomást, hogy teljesítenie kell.

Rendszeresen járok is edzésre, nem úgy, mint a régi szép időkben. Viszont ezt a nyomást nem érzem tehernek, nagyon örülök, hogy itt tartok most

– tette hozzá.

Kovács Benedek Bendegúz 100 háton remekelt, és örült, hogy végre egyéniben is sikerült megúsznia az olimpiai szintet.

„Annak is örülök, hogy megyek a világbajnokságra is, mert nyáron mindig jobban megy minden. A száz hát rendkívül gyors, a rajt után először felnézek, és máris jön a forduló… Most a végét kicsit elrontottam, az utolsó tempókat jobban meg kellett volna nyújtanom, és akkor az országos csúcs is meglehetett volna, de emiatt nem bánkódom.”

Késely Ajna 400 gyorson teljesítette az A szintet.

„Most egy karcos Ajnát látott mindenki. És az összes interjúban elmondom, mennyire hálás vagyok Wladár Sándor elnök úrnak, Sós Csabának és új edzőmnek, Kovács Ottónak – ők voltak azok, akik átsegítettek pályafutásom egyik legnehezebb periódusán, tartották bennem a lelket. És most itt vagyok, és újra úgy izgultam a döntő előtt, mint régen, és nagyon jól esett az úszás, könnyed volt délelőtt, és most délután is,

bár éreztem kis nyomást, az új edzővel meg kell mutatnom, de sikerült, és emiatt most hihetetlenül boldog vagyok.

Úszó ob, a csütörtöki bajnokok

Férfiak
50 m gyors: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 21.82
400 m gyors: Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 3:47.33
100 m hát: Kovács Benedek Bendegúz (BVSC-Zugló) 53.67
200 m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:52.58
4×100 m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:38.83 (Kovács Benedek Bendegúz, Takács Tamás, Németh Nándor, Mészáros Dániel)

 

Nők
50 m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportiskola) 24.97
400 m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 4:06.35
100 m hát: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 1:01.20
200 m pillangó: Kapás Boglárka (UTE) 2:08.86
4×100 m vegyesváltó: Vasas SC 4:09.80 (Szabó-Feltóthy Eszter, Olajos Dorottya, Szokol Szonja, Gyurinovics Lili)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik