Sport

„Apu reméli, hogy minél előbb abbahagyom” – magyar pofonokkal hódítanák meg Amerikát

TV2
TV2
Az Egyesült Államokban egyre többen érdeklődnek a pofonbajnokság iránt, de a fejlődést némileg hátráltatja, hogy mivel gyerekcipőben jár a profi verzió, menet közben alakul a szabályozás. A nagy ugrásban olyan sztárok segítenek, mint Arnold Schwarzenegger vagy éppen a magyar Szabó Franciska.

A pofonbajnokságokról készült felvételek a 2010-es évektől kezdtek megjelenni a közösségi platformokon, és hatalmas nézettséget generáltak, ami azt jelzi, hogy az emberek szeretik nézni, ha valaki tiszta erőből jól pofán ver valakit. Igaz, kevesen vannak, akik átváltanák a fotelszakértői státuszukat egy versenyregisztrációra.

A szervezett pofonosztás már túl van az „érdekes, új sport” státuszon, de még nem sikerült olyan rangot és ismertséget szereznie magának, mint például az MMA-nek. Ez részben azzal függ össze, hogy az sincs még pontosan meghatározva, sportágnak vagy show-nak lehet-e nevezni a pofonosztást, valamint a kritikusai szerint sokkal komolyabb sérüléseket okoz, mint például az ökölvívás.

Az Egyesült Államokban egyre többen érdeklődnek a sportág iránt, de a fejlődést némileg hátráltatja, hogy, mivel gyerekcipőben jár a profi verzió, menet közben alakul a szabályozás. A nagy ugrásban olyan sztárok segítenek, mint Arnold Schwarzenegger vagy éppen Szabó Franciska, aki jelenleg a legnépszerűbb női versenyző a legutóbb indult sorozatban.

Már a harmadik bajnokság indult el Amerikában

Az Egyesült Államokban idén indult el egy új sorozat, amelyért Dana White, az amerikai UFC (Ultimate Fighting Championship) elnöke lobbizott sokáig. Az MMA első számú szervezete vezetőjének erőfeszítései 2022 végén értek be, a Nevadai Atlétikai Bizottság sportként ismerte el a pofont, így elindulhatott egy minden eddiginél nagyobb és profibban szervezett bajnokság, a Power Slap League, amelyet eredetileg a Warner Bros. Discovery alá tartozó TBS kezdett közvetíteni, illetve a Rumble streamingplatformon is lehet követni,

A bemutató elméletileg január 11-én lett volna, de el kellett halasztani némileg meglepő módon azért, mert White kiosztott egy pofont, de rosszkor, rossz helyre: a feleségének kevert egyet le egy szilveszteri bulin Mexikóban.

A Warner ezért egy héttel eltolta a rajtot, de aztán már semmilyen akadály nem volt, hogy az első évad nyolc adása lemenjen.

A Power Slap League-nek saját szabályrendszere van: a bajnokságban általában 3–5 menetig tartanak a párharcok, a játékosoknak 60 másodpercük van, hogy magukhoz térjenek és kiosszák a pofont. Pontokat az ütés erőssége alapján tudnak szerezni, győztes meccsenként 2–10 ezer dollárt lehet összegyűjteni.

A legnagyobb pofonshow elindulása után nem sokkal azonban rengeteg kritika érkezett, a bírálók szerint több induló is agyrázkódást kockáztat a versenyzéssel, egyesek produkáltak is enyhe tüneteket a viadalok után. A Brain Injury Association of America februárban arra kérte a Nevadai Atlétikai Bizottságot, hogy fontolja meg a pofonharcok felfüggesztését. A szervezet szerint ebben a sportágban egyedülálló módon nem tudják magukat megvédeni a versenyzők, ami még inkább kiszolgáltatottá teszi az indulókat.

Ön engedélyt ad, hogy a résztvevők az agyrázkódást kockáztassák szórakoztatás céljából. Szó sincs itt sportról!

– írták White-nak.

Az oroszok imádják, a magyarok még annyira nem

Az Egyesült Államok mellett Oroszország tekinthető a pofonbajnokságok őshazájának. Eredetileg a Szibériai Erő Show-k kiegészítő attrakciójaként jelent meg, innen nőtte ki magát. Akkor vált világhírűvé, amikor szó szerint arcot kapott a sportág. Az egyik ilyen show-n tűnt fel Vaszilij „Pelmen” Kamockij, akinek a bődületes pofonjait elkezdték megosztani a YouTube-on és az Instagramon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LATR (@lookatthisrussian) által megosztott bejegyzés


Oroszországban némi filozófiát is alkottak köré, a pofonbajnokságot a fájdalommal szembeni tolerancia megnyilvánulásaként definiálják, az azonban még ott sem tisztázott, hogy sportágként vagy showelemként tekintenek rá. Kamockij álláspontja mindenesetre világos, szerinte a pofonbajnokság inkább egy szórakoztató esemény, mint sport.

Az orosz Slapping Championshipet – amely önmagát pofon-világbajnokságként azonosítja – 2019-ben még Magyarországra is elhozták volna, ám olyan kevesen jelentkeztek, hogy le kellett fújni. A versenyen egyébként félmillió forint lett volna a fődíj, és mindössze 1500 forintért meg lehetett váltani a belépőt.

A pofonbajnokság elleni fellépés képes volt egy platformra hozni demokrata és republikánus képviselőket. A demokrata Bill Pascrell Jr. és a republikánus Don Bacon február 15-én levelet írt David Zaslavnak, a Warner Bros. Discovery vezérigazgatójának, amelyben kifejtették, hogy szerintük a Power Slap „a veszedelmes és agresszív magatartást dicsőíti”, felhívták a figyelmet a traumás agysérülésekre, illetve az erőszak propagálására, majd odaszúrtak még egyet azzal, hogy egyszerűen „gagyinak” nevezték az eseményt.

Hiba volt engedélyezni?

Dana White elismerte, hogy a pofonharcos versenyzők megsérülnek, de szerinte a kockázatok megfelelő orvosi ellátással mérsékelhetők.

Stephen Cloobeck, a nevadai bizottság elnöke ugyanakkor önkritikusabb volt, mint mondta: utólag már megbánta, hogy engedélyezték a pofonbajnokságot.

Hibát követtem el Nem örülök neki

fogalmazott az AP-nek.

A szervezet ezután némileg megváltoztatta a szabályokat, továbbra is csak nyitott kézzel szabad ütni, de csak áll felett. Amelyik versenyző megsérti ezt a szabályt, azt kizárják, a bajnokságban még videóbírót is használnak, hogy kiszűrjék a csalókat.

Schwarzenegger is népszerűsíti

A kritikák ugyan most erősödtek fel, de már a Power Slap League előtt is voltak pofonbajnokságok. 2017-ben rajtolt el a SlapFIGHT Championship olyan, korábban az MMA-ban bizonyító nagy nevekkel, mint Wolverine vagy Frank The Tank, 2022-ben pedig elindult a kísértetiesen hasonló nevű Slap Fighting Championship, ami a lengyel Punchdown egy újramárkázott változata. Utóbbi sorozatot Logan Paul és Arnold Schwarzenegger is népszerűsítette, sőt, az első nyilvános eseményt az Arnold Sports Festivalon rendezték az Ohio állambeli Columbusban.

A NAC előremenekült, eddig ugyanis semmilyen komolyabb sérülés nem történt a versenyeken, legalábbis a Power Slap elnöke, Frank Lamicella ezt állította.

Februárban azt mondta, hogy az eddig megtartott 25, jóváhagyott mérkőzés között nem történt komolyabb sérülés, és hangsúlyozta, hogy prioritást élvez a sportolók egészségének, testi épségének megóvása.

Való igaz, a Power Slap League egyik fordulójából sem jelentettek komolyabb sérülést, de az Amerikai Agysérülések Szövetségének (BIAA) intelmei mellett van több elrettentő példa is, hogy a pofonosztás szélsőséges esetekben milyen következményekkel járhat.

2021-ben például Lengyelországban Artus Walczak korábbi MMA-harcos akkora pofonokat kapott egy wroclawi rendezvényen, hogy később belehalt a sérüléseibe.

A Power Slap League belülről is kapott kritikákat. Kortney Olson szerepelt a liga első tévés versenyén, de ez volt számára egyben az utolsó is.

Szörnyű élmény volt

– nyilatkozta utána.

A versenyző radikálisabb változtatásokat javasol, szerinte a meccseken védeni kell a versenyző fejét, nyakát, arcát, szemét és fülét is, így kérdés, hogy tulajdonképpen marad-e akkor felület egy sportoló arcán, fején, ahol még el lehet helyezni egy pofont.

Szabó Franciska a férfiak közül is választana ellenfelet, de nem engedik neki

Olson egy magyar versenyző pofonja után döntött úgy, hogy végleg hátat fordít ennek a sportnak. A kijózanító ütést Szabó Franciskától kapta, aki Sheena Bathory művésznéven szerepel a bajnokságban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

UFC (@ufc) által megosztott bejegyzés

Franciska U23-as Európa-bajnok dzsúdós, korábban az Exatlon Hungaryben versenyzett, illetve pankrátorként is szerepelt az Egyesült Államokban, mielőtt az Olsonnak lekevert taslijával megkerülhetetlen szereplőjévé vált a pofonvilágnak.

Ütését még Conor McGregor is kielemezte, és azt mondta, hogy közel tökéletes, és a bajnokság atyját, Dana White-ot is lenyűgözte a magyar sportoló, az UFC még egy külön klipet is készített belőle promócióként. Franciskát egyből leszerződtették a Power Slap League-be, jelenleg emellett az MMA mellett itt is versenyez, valamint pofonedzéseket is tart.

A magyar sportoló a 24.hu-nak elmondta, a versenyzők között is nagy az aggodalom az agyi sérülések miatt, még az MMA-ból sem szívesen vándorolnak át. Franciska szerint sokat számít, hogy az MMA-s kesztyű tompítja az ütéseket, és, hogy ott még védekezhetnek is a versenyzők. Ő viszont nyugodtabb.

A dzsúdós múltam miatt jobban bírom az ütéseket. A találkozók közben sokszor érkezik úgy egy versenyző a talajra, hogy enyhe agyrázkódást szenved, idővel pedig megedződik az ember. A nyaki tartóizom is erősebb lesz, ami egy pofon esetében fontos szempont

– mondta lapunknak Szabó Franciska.

A PSL jelenleg legismertebb női versenyzője kiemelkedő képességekkel rendelkezik. Egyszer lemérték a pofonját, és kiderült, olyan erős, mint a harmadik-negyedik legerősebb férfinek a ligában. Rajta kívül azonban kevés nő kapott kedvet az induláshoz, így nem nagyon van ellenfele a súlycsoportjában, jelenleg fogynia kell, hogy egy másik kategóriában el tudjon indulni.

Kiállnék én férfiak ellen is, de a liga szabályzata ezt nem engedi

– mondta lapunknak.

A veszélyekkel azonban a magyar versenyző is tisztában van, így nem tudja megmondani, meddig űzi majd ezt a sportot.

Apu reméli, hogy minél hamarabb abbahagyom.

Másfél millió forint pár pofonért

A nagy svunggal elinduló Power Slap Leauge a botrányok ellenére borzalmas számokat produkált. Az első öt show átlagnézőszáma 250 ezer volt a kereskedelmileg fontos 18–49-es korosztályban, ami még Magyarországon sem lenne egy izmos nézőszám.

A nyolc részből álló első évad után a Warner be is jelentette, hogy nem fogják többet közvetíteni a liga meccseit. A cégnél egyébként már White „feleségpofonjánál” is rezgett a léc, de a sorozatos kritikák és a gyatra nézőszámok után nem is dönthettek másként.

White még az együttműködés felmondásának híre előtt közölte, hogy a Power Slap League a Rumble streamingoldalon fog menni a jövőben. Az ilyen jellegű platformok előretörése, illetve a televíziózás visszaszorulása miatt az is lehet – rossz szóviccel élve –, hogy még időben jött a pofon a sportágnak.

Ami nem is fájt annyira, hisz a Power Slap League első meccsét több mint 3 milliószor nézték meg a Rumble-ön. Lehet, hogy a pofonosztás csupán rossz csatornát választott, és valójában érdekli az embereket, csak nem a tévében. Franciska Las Vegasban testközelből tapasztalja, mennyire kezd berobbanni a sportág, a gyerekek például megőrülnek a meccsekért, a felnőttek élvezik, hogy szintet léptek brutalitásban, a potenciális versenyzők számára pedig külön motiváció, hogy elég jól lehet keresni egy pár perces mérkőzéssel.

Franciska elmondta, a korábbi versenyén 2000 dollárt kapott egy meccsért és további 2000-et a győzelemért, tehát pár perc alatt majdnem másfél millió forintot keresett. Edzéseket is tart, ezekért további dollárezreket kap hetente.

Bőven van tehát még lehetőség a pofonbajnokságban, Franciska elmondása szerint még csak most kezdenek megjelenni a taktikázó versenyzők, ki tudja, milyen formát ölthet a verseny, főleg, ha ismét változtatnak majd a szabályokon.

Franciska egyébként nem akart a mérleg nyelve lenni a „sport vagy show” vitában, mindkettő mellett hozott fel érveket. Szerinte a pofonbajnokságban fontos az erőnlét, a technika, az állóképesség és most már a taktika is, ugyanakkor a show ugyanolyan része, mint az MMA-nak vagy a pankrációnak, és a nézők is jobban rajonganak egy egyedi, szórakoztató karakterért, ráadásul fontos az aktív jelenlét a közösségi médiában is.

A pofonbajnokság(ok) jövőjét és jövőbeni népszerűségét nagyban meghatározhatja, hogy a show-sport tengelyen végül hol sikerül megkapaszkodnia. Azzal, hogy elismerték sportnak, folyamatosan veszített a show-jellegéből a szabályváltoztatások miatt, így félő, hogy idővel elveszítheti a lényegét, ha viszont az előbbi lesz hangsúlyos, akkor lehet, hogy hamarosan már csak azok érzik magukat biztonságban, akiknek minimum dzsúdós múltjuk van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik