Sport

„Véres az otthon, véres a hó, és ő csak mosta a kezeit” – a Rolling Stonest is megihlette az ünnepelt síző rejtélyes halála

AFP
AFP
47 évvel ezelőtt az amerikaiak felkapott sízőjét, Vladimir „Spider” Sabichet halálos lövés érte a saját házában. Az eset amiatt is felkavarta az amerikaiakat és a sportvilágot, hogy sokan arra gyanakodtak, nem baleset történt, hanem Sabich barátnője, Claudine Longet húzta meg a ravaszt. De hogy jön ide a Rolling Stones?

1976. március 21-én lövés dördült az alpesi síző, Vladimir „Spider” Sabich aspeni házában. A golyó hatalmas sebet ütött Sabich hasán, aki rengeteg vért veszített, és a kórházba szállítása közben meghalt. Mindössze 31 éves volt.

Sabich személyében az alpesi sí egyik legismertebb, legszínesebb egyénisége halt meg. A szőke, kékszemű, sármos Sabichra tapadtak a nők, és Amerikában ezekben az években ő volt az első számú síző.

„Nagyon jóképű és szexis volt. Olyan kisugárzással bírt, mint a filmsztárok” – mondta róla az egyik barátja, Dede Brinkman. Apropó, filmsztárok: a Robert Redford és Gene Hackman főszereplésével 1969-ben készült Verseny a lejtőn című filmben a Redford által játszott karaktert részben Sabich ihlette.

Spider (a Pók becenevet gyerekként apjától kapta vékony karja és lába miatt) legjobb eredményét az 1968-as, grenoble-i téli olimpián érte el, amelyen ötödik lett műlesiklásban, és ugyanebben az éven aratta egyetlen világkupa-győzelmét is, a Heavenly Valley-ben rendezett versenyen szintén szlalomban zárt az élen.

Népszerűségét kihasználva az 1970-es évek elején Sabich rendszeres résztvevője lett azoknak a versenyeknek, amelyeken hírességek mérték össze a tudásukat, és 1972-ben a kaliforniai Bear Valley-ben rendezett celebparádén találkozott a francia énekesnővel, Claudine Longet-val.

A nő három évvel volt idősebb Spidernél, és már túl volt egy házasságon a szintén énekes Andy Williamsszel, akitől három gyereke született.

Egy menő síző, aki akkoriban évi 200 ezer dollár körül keresett a sportból és egyéb bevételeiből, valamint egy ismert énekesnő egymás oldalán – nem csoda, hogy ők lettek a coloradói síparadicsom, Aspen álompárja. A kapcsolat komoly változást hozott Spider számára, aki addig lubickolt az agglegények kötöttségektől mentes életében, ám ennek egyszerre vége lett, ahogy Claudine a három gyerekkel hozzáköltözött.

Kívülről tökéletes párnak látszottak, de idővel egyre több lett a konfliktus, és az sem javított a helyzeten, hogy egyikük sem vetette meg az alkoholt, valamint a drogokat.

Spider szívott, ivott, és ugyanazt csinálta, mint mi mindannyian. Ne felejtsük, a hatvanas-hetvenes évekről beszélünk

– adott betekintést az akkori viszonyokba Steve Sabich, a síelő testvére.

Claudine nehezen viselte, hogy a nők rajongtak Sabichért, a kisebb-nagyobb viták mindennapossá váltak köztük, Longet egy ízben például fejbe dobta a férfit egy borospohárral egy bárban, mivel úgy érezte, nem kap elég figyelmet tőle.

A végzetes napon Spider síelésből hazatérve zuhanyozni indult, majd Longet utánament a fürdőszobába, kezében egy Luger pisztoly másolatával. Hogy pontosan mi történt, azt sohasem fogjuk megtudni, mindenesetre Longet a bírósági tárgyaláson azt állította, hogy Sabich meg akarta mutatni neki, hogy működik a fegyver, de az elsült a kezében.

Mire a mentő megérkezett, Sabich rengeteg vért vesztett, a golyó ugyanis eltalált egy artériát, így az ünnepelt sízőnek esélye sem volt a túlélésre.

„Felvettem a fegyvert, besétáltam a fürdőszobába, és azt mondtam, Spidernek, szeretném, ha mesélne a pisztolyról. Ahogy közelítettem felé, azt mondta, nyugodjak meg, nem fog elsülni” – hangzott Longet vallomása a bíróságon. Amikor a lövés mégis eldördült, Longet pánikba esett, próbálta szájon át lélegeztetni Spidert, de nem tudta, mi a helyes technika.

A rendőrség még a helyszínen letartóztatta a nőt, majd az őrsön vért vettek tőle, az eredmény pedig kimutatta, hogy kokain volt a szervezetében.

Az ügyész azonban ezt az információt nem tudta felhasználni a bíróságon, miután kiderült, bírósági végzés nélkül vettek vért tőle, ezzel pedig megsértették a jogait.

Nem ez volt az egyetlen ziccer, amit az ügyész kihagyott a bíróságon: sem Longet naplóját, sem a fegyvert nem mutatták be a per során. Pedig a naplóban Longet arról írt, hogy megromlott a viszonya Spiderrel, és a férfi barátai is azt állították, hogy Sabich szakítani akart vele. A végzetes estén Sabich egy partira volt hivatalos, ahova egyedül akart elmenni, ami gyanút ébresztett az amúgy is féltékeny nőben.

Az ügyész kezében egyetlen ütőkártya maradt, a boncolási jegyzőkönyv, amely azt állapította meg, hogy Sabich lehajolt, és elfordult Longet-től, amikor a lövés érte, ez pedig ellentmondott a nő állításának. A védelem viszont beidézett egy tanút, aki azt állította, a pisztoly biztonsági mechanizmusa hibás volt, és az elsütő szerkezettel is adódtak gondok, ez pedig hihetőbbé tette, hogy a fegyver véletlenül sült el.

Bettmann Claudine Longet érkezik a bíróságra 1977. január 6-án.

A négynapos tárgyalás után az esküdtek pár órára elvonultak tanácskozni, mielőtt kimondták, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés az ítélet. Longet 30 nap börtön- és 250 dollár pénzbüntetést kapott, de a 30 napot nem kellett egyben letöltenie, úgyhogy ő azt választotta, hogy csak hétvégenként vonul be.

Az ítélet érthetően hatalmas felzúdulást okozott, Sabich szerettei forrongtak, Longet pedig összejött Ron Austinnal – a védőügyvédjével, akivel 1985-ben össze is házasodott. Az áldozat családja polgári per keretében 780 ezer dolláros kártérítést követelt a nőtől, a felek végül peren kívül egyeztek meg, és ebben az a kitétel is szerepelt, hogy Claudine soha nem írhat vagy nyilatkozhat arról, mi történt.

„Ez szégyen. Spider annyi mindent elért az életben. Claudine ezzel szemben csak két dolgot tudott felmutatni, összeházasodott Andy Williamsszel, és megúszott egy gyilkosságot” – mondta feldúltan Steve Sabich.

Frank Tucker ügyész később azt nyilatkozta, számára egyértelmű volt, hogy gyilkosság történt, de a hanyag rendőri munka a védelem kezére játszott.

„Dögös nő volt, de tudta, hogy túljutott a pályafutása zenitjén. Andy Williams már kitette, és nem akart még egy férfit elveszíteni” – vázolta fel a teóriáját Tucker.

A rejtélyes haláleset és a vitatott bírósági ítélet a Rolling Stonest is megihlette, amely az 1978-as, Some Girls című albumára írt egy dalt Claudine-ról.

„Már csak Spider tudja biztosan, mi történt, de ő többet nem beszélhet erről, igaz, Claudine? Véres az otthon, és véres a hó, és ő csak mosta a kezeit az egész nyomorult show alatt. Ez a legjobb dolog, amit tehettél, Claudine” – állt a szövegben, ám a dal jogi aggályok miatt nem került fel végül az albumra. 2011-ben azonban ismét kiadták a Some Girlst, amelynek egyik bónusz CD-jén már a Claudine is helyet kapott.

Sabichet a Kalifornia északi részén található Placerville-ben temették el, ahol a középiskolás éveit töltötte. A 81 éves Longet továbbra is Aspenben él második férjével, de a tárgyalás óta, vagyis négy évtizede kerüli a nyilvánosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik