Sport

Szlovákia inkább nem viszi a vébére az Oroszországban légióskodó hokisait

Jari Pestelacci/Eurasia Sport Images / Getty Images
Jari Pestelacci/Eurasia Sport Images / Getty Images

A Szlovák Jégkorong Szövetség úgy döntött, hogy nem hív meg a májusi elitvilágbajnokságon induló nemzeti csapatba olyan hokist, aki az orosz bázisú KHL-ben játszik. Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint az Oroszország ukrajnai háborúja miatt hozott szlovák döntés kilenc kerettagot érint. Heten orosz, ketten pedig kazah, illetve kínai KHL-es csapatban játszanak.

Hetekig egyeztettünk a játékosokkal, akik mindig is büszkén képviselték a válogatottat és arra készültek egész szezonban, hogy ott lehessenek a világbajnokságon. De arra jutottunk, hogy a felkészülés gördülékeny lefolyása és csapatunk 100 százalékos tornára való koncentrálása érdekében jobb lenne, ha a KHL-es játékosokról lemondanánk ezen a vébén

– mondta a TASSZ orosz hírügynökségnek Peter Frühauf, a csapat másodedzője.

A döntés már csak amiatt is nagy volumenű, mert ennyi játékos kiesése érzékenyen érinti majd a szlovák válogatottat, amely a tavalyi téli olimpián bronzérmet nyert, míg a vébén a legjobb nyolc közé jutott.

A lett-finn közös szervezésű világbajnokság május 12-én kezdődik és 28-án ér véget. Szlovákia a B jelű csoportban, Rigában szerepel Kanada, Csehország, Svájc, Lettország, Norvégia, Kazahsztán és Szlovénia társaságában, az elitbe a tavalyi divízió I/A-es világbajnokságról felkerült magyar válogatott az A csoportban, Tamperében Finnország, az Egyesült Államok, Svédország, Németország, Dánia, Franciaország és Ausztria legjobbjaival kerül szembe.

A sportág nemzetközi szövetsége (IIHF) a múlt héten jelentette be, hogy a 2023/24-es szezon végéig meghosszabbítja az orosz és a fehérorosz válogatottak eltiltását az IIHF-tornákon való részvételtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik