Sport

„A nevetés a legjobb terápia mindenki számára” – gyógyíthatatlan betegségben szenved az olimpiai bajnok horvát pólós

Gyógyíthatatlan, de nem halálos autoimmunbetegségben, az alopecia areatában, azaz foltos hajhullásban szenved a horvátok olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázója, Ivan Buljubasic.

A 35 éves játékos szakálla egy évvel ezelőtt kezdett ritkulni, eleinte nem tulajdonított neki jelentőséget, de aztán idő közben az alopecia areatát diagnosztizálták nála. Úgy döntött aztán, hogy nem egyesével mondja el az ismerőseinek a dolgot, hanem kiírja a közösségi oldalaira, de nem számított arra, hogy ekkora hír lesz belőle. Utólag nem bánja, hogy így történt, mert abban bízik, ha nyíltan beszél betegségéről, akkor segíteni tud másoknak, elsősorban fiataloknak.

Egy barátom, akit a nyár óta nem láttam, rám írt, érdeklődött, hogy vagyok. Amikor azt válaszoltam, hogy jól, azt írta vissza: „jó, mert azt hittem, meg fogsz halni”. Ekkor ébredtem rá, hogyha meglátnak az emberek, akkor hasonló gondolataik lehetnek és sok mindent nem tudnak a betegségemről

magyarázta Buljubasic, miért vállalta a nyilvánosságot, és pozitívak az élményei, a bejegyzései alatt ugyanis többen is megkeresték, akik foltos hajhullással küzdenek.

„Nem tudom, tíz éve hogyan fogadtam volna. Most az életem legboldogabb időszakában vagyok, készen állok a kihívásokra. Tudom kezelni, hogy most ez a helyzet, és megküzdök vele, noha tudom, hogy nem nyerhetek, mert egyelőre nincs gyógymód erre a betegségre” – mondta a pályafutása során Montenegróban, Görögországban és Olaszországban is légióskodó játékos.

Buljubasic megjegyezte, hogy a bejegyzései óta a csapattársai azzal ugratják, hogy fésűt meg sampont ajánlgatnak neki az edzések után, de ő ezt nem veszi magára, sőt.

A nevetés a legjobb terápia mindenki számára.

A foltos hajhullásról

„Az alopecia areata egy olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor a beteg immunrendszere megtámadja a hajhagymákat, a szőrtüszőket. Gyakran a fejbőrön jelentkezik, de érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. is. A haj- és szőrszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti” – írja a betegségről az immunkozpont.hu.

 

Foltos hajhullást diagnosztizáltak Will Smith feleségénél, Jada Pinkett Smith-nél is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik