Sport

Elutasították Pistorius kegyelmi kérvényét

Phill Magakoe / AFP
Phill Magakoe / AFP

Elutasította Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpikon kegyelmi kérvényét a börtön független kegyelmi bizottsága.

A 36 éves atlétát barátnője egy évtizeddel ezelőtti meggyilkolásáért 2016-ben jogerősen elítélték, jelenleg 13 éves börtönbüntetését tölti.

A dél-afrikai büntetés-végrehajtási minisztériumközleménye szerint Pistorius kegyelmi kérvényét azért utasították el, mert még nem töltötte le azt a minimálisan kötelező büntetési időszakot, amelyet követően szabályosan benyújtható kegyelmi kérvénye, és csak ezt követően dönthetnek az esetleges korai szabadon bocsátásról.

Erre leghamarabb 2024 augusztusában lesz lehetősége – fogalmazott a közlemény.

Az elítélt ügyvédei arra hivatkozva nyújtották be most a kegyelmi kérvényt, hogy Pistorius idén letöltötte kiszabott börtönbüntetése felét.

A szénszálas műlábakkal futó atléta a világszerte kiemelt érdeklődéssel követett büntetőpere során drámai gyorsasággal veszítette el köztiszteletnek örvendő, világhírű paralimpikon státuszát, és 2016-tól kezdve már csak „bíróság által elítélt gyilkosként” emlegették a nemzetközi sajtóban.

A 2024-es esetleges kegyelmi kérvényről döntő független testület tagjainak az alapján kell majd döntést hozniuk, hogy véleményük szerint fennáll-e a veszélye annak, hogy Pistorius – esetleges korai szabadon bocsátását követően – hasonló bűncselekményt követ el a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik