Sport

„Innen már nincs visszaút” – doppingolása után átlátszó kifogással próbált menekülni az atléta

Lintao Zhang / Getty Images
Lintao Zhang / Getty Images
Azzal próbált meg védekezni, hogy ő csak koronavírus elleni oltásra ment, de véletlenül rossz injekciót kapott. Zane Robertsont nyolc évre eltiltották, de a döntés előtt visszavonult.

Nyolcéves eltiltást kapott doppingolás miatt Zane Robertson, aki elébe ment a dolgoknak és februárban bejelentette, hogy visszavonul. A 33 éves új-zélandi futó 800 métertől maratonig több számban is versenyzett karrierje során, 5000 méteren Nemzetközösségi Játékok-bronzot nyert még 2014-ben, de 10 kilométeren és félmaratonon is óceániai rekorder.

Robertson ügye 2022 májusában kezdődött, amikor egy manchesteri futás után felfüggesztették a versenyengedélyét, miután a mintájában EPO-t mutattak ki. A sportoló ekkor rendhagyó kifogással élt:

azzal védekezett, a kenyai edzőtáborozása során egy helyi kórházba ment, hogy koronavírus ellen oltakozzon, és ekkor cserélhették fel a fecskendőket és került a tiltott szer a szervezetébe.

Két kenyai orvos is eskü alatt tett vallomást Robertson mellett, ám a szóba forgó egészségügyi intézmény alelnöke alátámasztotta, hogy már csak azért sem adhattak tiltott szert a sportolónak, mert nem is járt náluk az atléta által említett napon, és a feljegyzésekben szereplő betegszám sem hozzá tartozott.

Mindezek után Zane Robertson már nem vitatta a doppingvétségét. Így aztán négy évre tiltották el azért, mert EPO-t használt, a büntetését pedig megduplázták, amiért félre akarta vezetni a hatóságokat.

A 2016-os olimpiai előtt a karrierje során többnyire Kenyában készülő Robertson még azon füstölgött, hogy látja, többen is tiltott szerekkel élnek. „Zavaró, hogy ezek a történések a szemem láttára bontakoznak ki, mégis tovább versenyezhetnek ezek a sportolók” – mondta akkor a Guardian cikke szerint.

Erre erősített rá egy podcastban is, ahol a doppingolásáról beszélt. Azt mondta, több év alatt érlelődött meg benne, hogy átlépi azt a bizonyos határvonalat. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte többen is tiltott szerekkel élnek a topsportolók között, és egy idő után már nem akart a vesztesek közé tartozni, illetve a koronavírus utáni leállást követően visszaestek a pénzdíjak, az egyik támogatója pedig azzal az indokkal dobta őt, hogy azt hitték, jobb eredményekre is képes. Ezután következett a rossz döntések sorozata, és abban a reményben hazudott, hogy talán így sikerül megmentenie a karrierjét.

Az én helyzetemben a négy év ugyanannyi, mint nyolc. Innen már nincs visszaút

magyarázta Robertson, aki a saját karrierje véget érése mellett amiatt is nagyon bánja a történteket, mert így nehéz helyzetbe hozta a családtagjait, mert a testvére és a sógornője is sportoló, és így most rájuk is gyanakodva néznek sokan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik