Sport

Meghalt a német kézilabdaedző, aki megelőzte a korát

Ronny Hartmann / Bongarts / Getty Images
Ronny Hartmann / Bongarts / Getty Images
Gyászol a kézilabdasport, 69 éves korában, egy urológiai műtét után váratlanul meghalt Rolf Brack, a német szövetség edzőképzésének egyik vezető alakja, korábbi svájci szövetségi kapitány.

„Rolf Brack a sikereivel edzőlegendának számított, ám a sikereket az ő esetében nem a címek jelentették, hanem a feljutás, és mindenekelőtt a kiesés elkerülése” – írta róla a Handball-World.

A sporttudós hétfőről keddre virradó éjszaka, 69 éves korában váratlanul halt meg egy urológiai műtét után.

A sporttudományok doktora a stuttgarti egyetemen oktatott, a kézilabda pedig a szenvedélyévé vált. Játékosként csak kisebb csapatokban (TuS Kirn, TuS Saulheim, SG Diezenbach) játszott, 29 évesen már edzőként dolgozott a negyedosztályú TSV Zuffenhausennél, amelyet sikerült benntartania. Ezt követően tíz évig a TSV Scharnhausen edzője volt, amelyet sikerült az élvonalba vezetnie a 1990-91-es szezonra. Ezt a bravúrt később a VfL Pfullingennél is megcselekedte, és 2003-04-ben sikerült benntartania a Bundesligában.

2004-ben átvette az előző évben kieső HBW Balingen-Weilstetten csapatát, amellyel második szezonjában visszajutott a legjobbak közé. Kísérletező kedve kiemelte az átlagedzők közül, csapata a többi Bundesliga klubbal ellentétben a 3-2-1-es védekezést részesítette előnyben.

A Kézilabda-professzor becenevet innovatív kísérletei miatt érdemelte ki, ő a hetedik mezőnyjátékost jóval azelőtt taktikai eszközként használta, hogy az a szabályváltozással népszerű lett volna.

2013 és 2016 között a svájci válogatottat irányította, majd dolgozott a Frisch Auf Göppingen (2017–18), a HC Erlangen (2020) és a DJK Rimpar (2021) együtteseinél.

Edzősködése mellett aktívan tanított is, mintegy 20 éven keresztül kulcsszerepet játszott a német szövetség edzőképzésében: a jelenlegi legjobb német trénerek többsége tanultak is tőle.

A német szövetségi kapitány, Alfred Gislason is nála tette le az A-licencet, de még a futballedző Ralf Rangnick is a mentorának nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik