Sport

„Ha megengedik az oroszoknak, hogy versenyezzenek, akkor velük kell játszani, nem pedig elkerülni a csatát”

Martin Silva Cosentino / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Martin Silva Cosentino / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Ukrán Teniszszövetség nem bojkottálja az ATP és WTA versenyeit, amelyeken oroszok és fehéroroszok szerepelnek.

Nagy port kavart, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) kongresszusa március 10-én úgy döntött, visszaengedi a két nemzet sportolóit semleges státuszban. Ez ellen a német, svéd és finn vívószövetség is tiltakozott, ugyanis lemondta a nemzetközi versenyek szervezését. A teniszezők azonban úgy látják, ez nem megoldás a sportáguk számára, ezért nem a bojkottálás mellett döntöttek.

„Egy ilyen döntés az ukrán tenisz tönkretételéhez vezetne, mert szinte minden versenyen részt vesznek az oroszok, és nem az ők, hanem az ukránok elleni szankcióvá válna önkéntes távolmaradásunk.

Ha megengedik az oroszoknak és a fehéroroszoknak, hogy versenyezzenek, akkor velük kell játszani és nyerni, nem pedig elkerülni a csatát

– közölte a szövetség.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) az ukrajnai háború miatt felfüggesztette Oroszország és az inváziót támogató Fehéroroszország sportolóinak részvételét a szervezet égisze alá tartozó csapatversenyeken, viszont semleges státuszban egyénileg indulhatnak a férfi és női profi játékosokat összefogó szervezetek (ATP és WTA) tornáin.

Kiemelt képen Dajana Jasztremszka, ukrán teniszező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik