Sport

A doppingvétség miatti eltiltás mentheti meg az olimpiai ezüstérmes életét

Abdulnoor DENOUR / Diamond League AG / Diamond League AG via FACTSTORY
Abdulnoor DENOUR / Diamond League AG / Diamond League AG via FACTSTORY
Doppingvétség miatt másfél éves eltiltást kapott Raven Saunders, az amerikaiak olimpiai ezüstérmes súlylökője.

A 26 éves sportolónak azért kell 18 hónapot kihagynia, mert egy éven belül háromszor (tavaly január 8-án, május 26-án és augusztus 15-én) is megsértette a holléti nyilvántartásra vonatkozó szabályzatot – jelentette be szerdán az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA).

Saunders ügynöke azt mondta, védence teljes felelősséget vállalt azért, mert több alkalommal nem frissítette hollétét az előírtak szerint.

A felfüggesztése alatt eltöltött időt arra fogja fordítani, hogy mentális egészségére összpontosítva intenzívebbé tegye a felkészülést a párizsi játékokra.

Saunders korábban nagyon sokat küzdött a mentális egészségével és erről a harcáról nyíltan beszélt is. A másságát nyíltan felvállaló sportoló 2017 óta küzd depresszióval, 2018-ban közel állt az öngyilkossághoz, azóta terápiákra jár, meditációs gyakorlatokat végez.

A 2021-re halasztott tokiói olimpián a kínai Kung Li-csiao mögött ezüstérmet nyert, a dobogón pedig az érem átvétele után keresztbe fonva a karjait egy x-et formált a feje fölött az elnyomott emberekért.

Ám öröme nem lehetett teljes, a döntő után néhány nappal ugyanis meghalt az édesanyja.

Saunders eltiltása 2024 februárjában jár le, így ha kivívja az indulási jogot, akkor ott lehet a jövő nyári párizsi olimpián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik